En què s’assemblen una pastanaga i un llibre? La resposta està inclosa en la paraula cultura. El llatí ens ajuda amb el significat etimològic de cultura. Significa conrear. Treballar la terra per a aconseguir que fructifiqui. La cultura hauria de ser el cultiu del nostre intel·lecte per aconseguir un desenvolupament personalitzat. Si conreem bé la terra podem obtenir pastanagues o altres vegetals. El cervell ben culturizat o conreat pot fer-nos éssers humans capaços d’entendre la realitat que ens envolta. D’aquí a la llibertat i la felicitat només hi ha un pas. Ja sabem en què es poden assemblar una pastanaga i un llibre.
Hem viscut i vivim tres tipus de cultures: elitista, popular i de masses. La cultura d’elit o popular exigia coneixement i saviesa als seus seguidors. La cultura de masses només demana a la seva audiència consum, sense cap coneixement. Vists els antecedents de la cultura i reconeixent que ara vivim els temps de la cultura sense esforç, seria bo fer-se una nova pregunta. La digitalització de tot fenomen cultural, sigui antic o modern, pot recuperar la quinta essència de la cultura, és a dir, conrear l’intel·lecte com qui conrea pastanagues? La resposta la sabem tots. No.
La cultura de masses ha estat atropellada per les xarxes socials. Una nova cultura digital que domina l’individu atrapant-lo amb missatges curts, repetitius i amb imatges que congelen la seva capacitat de decisió. Sembla que, de nou, és més fàcil conrear una pastanaga en un hort urbà, que obtenir un llibre, llegir-lo, gaudir-lo i entendre-ho, sobretot per als més vulnerables. Aquests que viuen en la pobresa i que són veïns nostres. Fer arribar la cultura a aquestes persones només requereix una actitud per part nostra, voluntat.
Acudeix a qualsevol oenegé, sigui cristiana o no, i digue’ls que vols crear un club de lectura entre els usuaris d’aquesta entitat. Dedica’t a llegir-los llibres divertits, contes, per exemple. Explica’ls què significa aquesta història que acabes de llegir. Anima’ls a continuar les seves pròpies històries. Viu amb ells aquestes experiències. Explica’ls per què s’assemblen una pastanaga i un llibre.