Quim Sabater, president de l’Observatori del Tercer Sector i expert en polítiques socials, i Arcadi Oliveres, economista i activista social, han analitzat aquest dijous, des del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, el treball que es fa actualment per un món sense pena de mort, una acció que segueix viva i amb resultats visibles. Oliveres ha recordat que, a partir de la seva “primera conferència el 1974 per parlar ja aleshores contra aquest càstig, arran d’una execució criminal a Salvador Puig Antic”, sempre ha tingut clar que “la pena de mort sempre ha estat un crim d’estat, amb els seus caps responsables”, com també que “tots els caps d’Estat que podrien condonar la pena i no ho fan són criminals, per exemple els presidents dels Estats Units”.
D’altra banda, l’economista ha alertat del perill que “països que han abolit la pena de mort puguin recórrer a execucions extrajudicials, per exemple a través de la policia”. Sabater, per la seva banda, ha recordat que “matar una persona vol dir treure-li totes les oportunitats de refer-se”. En la mateixa línia, ha afegit que, “des d’una visió purament humana, la pena capital no és justificable de cap manera, i la societat hauria de tenir els mecanismes”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dijous 29 de novembre.
Hem analitzat aquest tema en el context de la iniciativa ‘Ciutats per la Vida, ciutats contra la pena de mort’, amb l’encesa de monuments en 2.000 ciutats a tot el món sobretot l’endemà, el 30 de novembre, tot i que alguns, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona, s’il·luminava aquest mateix dijous. Es commemoren 232 anys de la primera abolició de la pena capital en un estat, el Gran Ducat de la Toscana l’any 1786. De d’aleshores, s’ha avançat molt però encara hi ha molta feina per fer amb l’objectiu d’abolir aquest càstig irreversible i injust. D’altra banda, Roma acollia aquest dimecres l’onzè Encontre Internacional de Ministres de Justícia per ‘Un món sense pena de mort’. Està impulsat per la Comunitat de Sant Egidi i diversos organismes públics. Recordem finalment que el Catecisme de l’Església Catòlica té eliminat, des d’aquest estiu i per decisió del Papa Francesc, el punt en què justificava el càstig només en alguns casos excepcionals. A partir d’ara, l’Església considera rebutjable sempre la pena de mort.