Se celebra des d’aquest dijous i fins a aquest dissabte, a la ciutat brasilera de Rio de Janeiro, un Congrés internacional sobre les Grans Ciutats dedicat a l’Encíclica Lautato si, sobre la cura de la casa comuna. Està organitzat per la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats, i el presideix el cardenal Lluis Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona, sota el patrocini del Cardenal Orani Joao Tempesta, arquebisbe de Rio de Janeiro. Recordem que aquesta iniciativa, avalada pel Sant Pare, naixia ara fa tres anys amb una doble cita d’experts i bisbes a Barcelona. Ara el projecte continua el seu camí.
“Laudato si ‘i Grans Ciutats“, és el tema del II Congrés Internacional de les Grans Ciutats, que es fa a Rio de Janeiro. Està promogut per la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats i, en col•laboració amb l’Arquebisbat de Rio de Janeiro, està dedicat als temes cabdals de l’aigua potable, de la qualitat de l’aire i de la destinació dels residus, problemes que afecten de manera especial les grans concentracions urbanes actuals. El Congrés té una finalitat pràctica, per treballar en l’aplicació de l’encíclica del Papa Laudato Si i així col·laborar en la solució del problema del canvi climàtic, i un segon objectiu de tipus ètic, per sensibilitzar-nos cada vegada més davant la responsabilitat que tots tenim de treballar en la solució d’aquests problemes i humanitzar la vida dels ciutadans de les grans urbs.
Les ponències han estat confiades a experts en ecologia de tot el món, científics, tècnics, moralistes, administratius, alcaldes, líders religiosos i rectors d’universitats que reflexionen sobre la problemàtica de l’aigua, de l’aire i dels residus. La idea és col·laborar en el respecte al nostre planeta ia tota la creació, obra de Déu. Aquest Congrés es fa ara a l’Amèrica Llatina perquè el percentatge d’habitants que viuen en grans ciutats és molt elevat en aquesta zona del món. Per exemple, al Brasil, arriba al 80% i avui dia, el 54 per cent de la població mundial viu en zones urbanes, una proporció que s’espera que augmenti al 66 l’any 2050.
t
Coincidint amb aquest II Congrés Internacional “Laudato si ‘i Grans Ciutats“, recordem les paraules del Papa Francesc en el seu discurs als participants en el Seminari “Dret humà a l’aigua”, organitzat per la Pontifícia Acadèmia de les Ciències i que es va fer el 24 de febrer passat: “Com llegim en el llibre del Gènesi, l’aigua està en el començament de totes les coses (Gn 1,2); és «criatura útil, casta i humil», font de la vida i de la fecunditat (cf. Sant Francesc d’Assís, Càntic de les Criatures). Tota persona té dret a l’accés a l’aigua potable i segura; aquest és un dret humà bàsic, i una de les qüestions nodals en el món actual (cf. Enc. Laudato si, 30; encíclica Caritas in veritate, 27)”.
El Papa invitava en aquest discurs a “actuar de forma concreta, assegurant un compromís polític i jurídic amb l’aigua”. Recordava que “cada Estat està cridat a concretar aquest compromís, també amb instruments jurídics, com marquen les Resolucions aprovades per l’Assemblea General de les Nacions Unides des del 2010 sobre el dret humà a l’aigua potable i al sanejament”. D’altra banda, cada actor no estatal ha de complir les seves responsabilitats cap a un dret que és determinant per a la supervivència de les persones i decideix el futur de la humanitat. Finalment el Papa demanava que “no oblidéssim que moren 1.000 nens cada dia per malalties en relació amb l’aigua”.
Reflexió del Sant Pare sobre els catequistes
Amb motiu del Congrés Internacional sobre Catequesi, que se celebra del des de dimarts i fins a aquest divendres a la Facultat de Teologia de la Pontifícia Universitat Catòlica Argentina de Buenos Aires, Francesc s’hi ha fet present amb un missatge adreçat a Ramón Alfredo Dus, arquebisbe de la diòcesi de Resistencia i president de la Comissió Episcopal de Catequesi i Pastoral Bíblica. Aquesta trobada ha estat organitzada per l’Institut de Catequesi d’Argentina, organisme que depèn de la Comissió Episcopal per a la Catequesi i la Pastoral Bíblica de la Conferència Episcopal d’aquest país. “Feliços els qui creuen” és el lema d’aquest esdeveniment que compta, entre els seus relators, amb la presència de l’arquebisbe mallorquí Lluís Francesc Ladària, nou prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe i president de la Comissió d’Estudi sobre el Diaconat de les Dones, i José Ruiz Arenas, secretari del Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització.
El Sant Pare, en la seva salutació, recorda que Sant Francesc d’Assís, quan un dels seus seguidors li insistia perquè l’ensenyés a predicar, li va respondre d’aquesta manera: “Germà, quan visitem els malalts, ajudem els nens i donem menjar als pobres, estem predicant”. El pontífex recorda que, “en aquesta bella lliçó, es troba integrada la vocació i la tasca del catequista”. El Papa assegura en el missatge que la catequesi no és un “treball” o una tasca externa a la persona del catequista, sinó que “aquesta missió marca tota una opció de vida”. En aquesta línia, explica que “ser” catequista és una vocació de servei a l’Església, d’on es desprèn que “allò que s’ha rebut com a do de part del Senyor s’ha de transmetre”. El bisbe de Roma destaca que el catequista ha de tornar constantment a aquell primer anunci que és el do que li va canviar la vida.
A partir d’un paràgraf de la seva Exhortació Apostòlica Evangelii Gaudium, el Sant Pare recorda que no hi ha “res més sòlid, més profund, més segur, més dens i més savi que aquest anunci”. Seguint les orientacions del mateix document, Francesc assegura que “la vida cristiana és un procés de creixement i d’integració de totes les dimensions de la persona en un camí comunitari d’escolta i de resposta”, i afirma finalment que cal saber “canviar i adaptar-se, perquè el missatge sigui més proper, tot i que és sempre el mateix, perquè Déu no canvia, sinó que renova totes les coses en ell”.
Missatge de l’Església de Veneçuela “en comunió amb el Papa”
Els bisbes de Veneçuela van fer públic ahir un missatge al poble per reiterar la seva proximitat en aquests temps difícils i durs que està vivint el seu país. Els prelats ratifiquen de manera especial l’acompanyament de l’Església als qui més pateixen, alhora que transmeten la salutació i la benedicció del Sant Pare, que segueix de prop aquests esdeveniments i alhora invita els ciutadans a buscar solucions urgents en pau i concòrdia entre tots. L’Episcopat assegura que se sent “unit i en plena comunió amb el pontífex”, que els ha assegurat que “en la veu dels bisbes veneçolans també ressona la seva veu”. Diego Padrón Sánchez, arquebisbe de Cumaná i president de la Conferència Episcopal Veneçolana, ha explicat que l’escrit està motivat per una situació excepcional.
El president de l’Episcopat Veneçolà ha explicat que “l’Església no ha rebut cap resposta del govern de Nicolás Maduro”. Diego Padrón Sánchez ha defensat la consulta popular convocada per l’oposició per a aquest diumenge. Diego Padrón, president de la Conferència Episcopal de Veneçuela, ha demanat al govern de Nicolás Maduro “que escolti el poble si majoritàriament vota en contra de l’Assemblea Constituent”. Sobre l’excarceració de l’opositor Leopoldo López, ara en arrest domiciliari, el prelat ha recordat que “l’Església no s’hi pronuncia”, tot i que a nivell personal ha dit que creu que “s’està utilitzant des del govern una figura molt popular per manipular els ciutadans”. Igualment els bisbes veneçolans inviten els seus germans en la fe i altres creients a una Jornada de Pregària i Dejuni que es farà el proper divendres 21 de juliol, “per demanar a Déu que beneeixi els esforços dels veneçolans per la llibertat, la justícia i la pau”.
El cardenal Sandri, enviat de Francesc a Ucraïna
Finalment destaquem que el cardenal Leonardo Sandri, prefecte de la Congregació per a les Esglésies Orientals, visitava aquest dimecres a la tarda la part oriental d’Ucraïna, dins l’estada que fa fins dilluns vinent a tot el país. El van acompanyar el nunci Claudio Gugerotti i l’arquebisbe major de l’Església Grecocatòlica, Sviatoslav Shevchuk. Sandri va voler visitar també a Kharkiv una delegació de Càritas, dirigida pels grecocatòlics, que assisteix i acull famílies desplaçades de les zones de guerra de Donetsk, Lugansk i Sloviansk. L’estructura caritativa ha donat ajuda humanitària i psicològica a més de 40.000 persones en tres anys. Molts dels treballadors, també en molts casos desplaçats, han explicat al cardenal Sandri les penúries de moltíssimes persones a causa de l’augment de preus en els productes de primera necessitat. Aquesta visita que fa a Ucraïna el representant del Papa coincideix amb el Pelegrinatge nacional al Santuari de Zarvanytsia.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 13 de juliol.