Les entitats socials no només són essencials per donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables sinó que tenen un paper fonamental en la vertebració de la societat. En un moment en què el capital social es debilita, les comunitats es fragmenten i la desconfiança envers les institucions creix, aquestes organitzacions són puntals imprescindibles per sostenir el teixit comunitari i evitar l’erosió de la cohesió social.
Les entitats socials són molt més que cobertura d’emergències; han de ser contrapès, denúncia, consciència crítica. Han de mobilitzar persones, teixir aliances, articular xarxes de suport. Quan aquest paper s’afebleix i l’acció social es redueix a una gestió de necessitats immediates, perdem una part de la capacitat col·lectiva d’incidència sobre les causes profundes de les desigualtats.
Per això, l’acció directa ha de ser només la punta de l’iceberg d’una responsabilitat més àmplia, on cal una doble mirada: la immediata, posant al centre la persona, però també la mirada més global, que entén el context i l’impacte a llarg termini. No es pot parlar de pobresa sense abordar les condicions laborals, o sense entendre els reptes ambientals; no es poden generar suports socials sense garantir la sostenibilitat econòmica i ètica de l’organització mateixa.
Aquesta complexitat exigeix un compromís amb la responsabilitat social en el sentit més ampli. Les entitats han d’actuar amb rigor i implicant tots els grups d’interès. Perquè només una societat articulada, amb institucions socials fortes i compromeses, pot garantir respostes duradores i transformar realitats.
Respon.cat agrupa les empreses més compromeses amb la responsabilitat social, i també en formen part força entitats socials disposades a generar aprenentatge compartit i a fer de Catalunya un país socialment responsable.
Les entitats són espais de construcció col·lectiva i de resiliència. Aquest és el seu gran repte i, alhora, la seva gran responsabilitat.