La Santa Seu demana "vigilar la qualitat" del pa i el vi eucarístics

La Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, per encàrrec del Papa, acaba d’enviar una carta circular als bisbes sobre la substància de l’Eucaristia. El document exhorta «a vigilar sobre la qualitat del pa i del vi destinats a l’Eucaristia i, per tant, sobre els qui els preparen». A partir de les disposicions vigents, se suggereixen algunes indicacions pràctiques. L’escrit diu que, «mentre que fins ara, en general, algunes comunitats religioses s’ocupaven de preparar el pa i el vi per a la celebració de l’Eucaristia, avui es venen també als supermercats, en botigues i a través d’internet». Tenint en compte aquesta nova realitat, el Dicasteri, proposa que, «per no deixar dubtes sobre la validesa de la matèria eucarística, insta els pastors de les diòcesis a donar indicacions sobre la qüestió, per exemple «garantint la matèria eucarística mitjançant certificats apropiats».


Després de recordar que «el pa que s’utilitza per a l’Eucaristia ha de ser àzim, només de blat i fet recentment, perquè no hi hagi cap perill que es deteriori», el document destaca clarament que «és un abús greu introduir, en la fabricació del pa per l’Eucaristia, altres substàncies com fruites, sucre o mel». En aquesta línia, diu que «les hòsties han de ser preparades per persones que no només es distingeixin per la seva honestedat sinó que, a més, siguin expertes en l’elaboració i disposin dels instruments adequats».
Lacarta recorda també que «el vi que s’utilitza en la celebració del sant sacrifici eucarístic ha de ser natural, del fruit de la vinya, pur i sense corrompre, sense barreja de substàncies estranyes». Igualment assegura que «cal vetllar diligentment perquè el vi destinat a l’Eucaristia es conservi en perfecte estat i no s’avinagri».

El document recorda que «està totalment prohibit utilitzar un vi del qual es tingui dubte pel que fa al seu caràcter genuí o a la seva procedència, ja que l’Església exigeix ??certesa sobre les condicions necessàries per a la validesa dels sagraments». En definitiva, «no s’ha d’admetre sota cap pretext altres begudes de qualsevol gènere, que no constitueixen una matèria vàlida». En un altre fragment, la carta exposa «normes en relació amb les persones que, per diversos i greus motius, no poden prendre pa preparat normalment o vi normalment fermentat». Afirma que «les hòsties sense gens de gluten són matèria invàlida per l’Eucaristia, i només tenen valideses les hòsties amb la mínima quantitat de gluten necessària per obtenir la panificació sense afegir substàncies estranyes ni recórrer a procediments que desnaturalitzin el pa». Per combregar, dins les normes, hi ha alternatives per a celíacs, com ara pa baix en gluten o, si no el toleren, només amb vi

En el mateix sentit, la missiva assegura que «és matèria vàlida per a l’Eucaristia el most, és a dir, el suc de raïm fresc o conservat, la fermentació del qual hagi estat suspesa mitjançant procediments que no alterin la seva naturalesa (per exemple, la congelació)». També afirma que «la matèria eucarística preparada amb organismes genèticament modificats pot ser considerada matèria vàlida», i afegeix després que «els qui preparen el pa i produeixen el vi per a la celebració han de ser conscients que la seva obra està orientada al Sacrifici Eucarístic i això demana la seva honestedat, responsabilitat i competència». L’escrit està signat, el 15 de juny de 2017, pel cardenal Robert Sarah i per l’arquebisbe Arthur Roche, prefecte i secretari respectivament de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments.

Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 10 de juliol.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!