Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Lluís Sols, professor i col·laborador del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, i Flávio Carvalho, sociòleg brasiler i president de l’Associació d’Amics del Brasil, han coincidit aquest dijous, des del programa El Mirador de l’actualitat, en la idea que Luiz-Inácio Lula da Silva està certament esquitxat per la corrupció, cosa que hauria de frenar-lo per presentar-se a les eleccions, però caldria fer una neteja més profunda entre molts polítics igualment afectats. Carvalho ha destacat que “la situació és d’incertesa, amb algunes semblances polítiques i jurídiques amb el que passa a Catalunya, amb la politització de la justícia i la judicialització de la política”. En aquesta línia, ha afegit que “bona part dels brasilers no confien en la justícia, que hauria de ser més efectiva per aconseguir que paguessin tots els corruptes”.
Tica Font, per la seva banda, ha comentat que “és difícil acabar demostrant que un president de govern coneixia una trama de corrupció per finançar el seu partit, i això es veu a Espanya però també al Brasil”. Sobre Lula, ha recordat que “no està demostrat que l’expresident es lucrés a canvi de concessions, però cal fer igualment regeneració política”. Sols ha denunciat “el doble criteri i la desproporció d’una justícia, la del Brasil, que fa pudor perquè no té neutralitat”. El col·laborador de Cristianisme i Justícia ha destacat que, “si els tribunals troben culpa en Lula, hauria de complir les penes, però ara el país té una oportunitat de fer uns canvis que permetin reescriure les lleis i la política des dels tres poders, l’executiu, el legislatiu i judicial”.
El tema de fons del col·loqui ha estat la situació al Brasil, amb Luiz-Inácio Lula da Silva que intenta presentar-se a les eleccions del 7 d’octubre (el termini s’acaba el 15 d’agost) però veu complicada la seva cursa per una ampliació de la condemna judicial. El país va ser potència emergent ara fa només 4 anys i que viu en aquests moments en la màxima incertesa, amb el problema de la corrupció, la persistència de les desigualtats socials i sobretot la decepció de molts sectors de la societat. El gran suport de Lula, que ja va ser president entre 2003 i 2010, evidencia la fractura social i les diferències a l’hora de veure els greus problemes que té el Brasil.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dijous 1 de febrer.