Després de més de dos mesos de parèntesi escolar, el proper mes de setembre tots els nens i nenes tornaran a l’escola, de la mateixa manera que molts dels seus pares i mares reprendran la seva tasca laboral. Per tal d’ajudar les famílies a evitar possibles casos d’estrès postvacances, la Universitat Abat Oliba CEU ha publicat un breu estudi en el qual apel·la als pares perquè transmetin un missatge positiu de l’inici del nou curs escolar.
L’encarregat d’analitzar aquesta situació ha estat el psicopedagog i professor en Psicologia de la UAO CEU, Ramón Novella. Novella explica que la manera més eficaç de tractar el retorn a les escoles és “donant exemple”, ja que “si contínuament estem transmetent el malestar pel final de les vacances i la tornada a la feina, ho vulguem o no, estem generant en els nostres fills la mateixa actitud de queixa i negativisme”.
En aquest sentit, el professor i psicopedagog ha exposat que al contrari del que molts pensen, per als infants el procés de readaptació serà molt més fàcil que per a la majoria dels adults: “Als petits els costa menys tornar al col·legi que als seus pares a la feina.”
Això es deu al fet que “els nens s’adapten fàcilment als canvis, molt millor que els adults”, i també al fet que per a molts nens la tornada al col·legi també “suposa la il·lusió de trobar-se amb els seus amics”, explica Ramón Novella.
Símptomes d’estrès
Per tal d’ajudar a combatre els possibles casos d’estrès postvacacional, en el seu estudi Novella recomana als pares estar alerta davant els senyals que poden ajudar a detectar l’angoixa, com són “els nervis, les dificultats en el son o en l’alimentació, o si rebutja parlar del nou curs”.
En aquests casos, Novella recomana “anticipar-se als canvis, explicant adequadament què passarà en aquest futur pròxim, com seran les coses, i sobretot, estar molts atents a les seves reaccions”.