Aquest dissabte, 16 de novembre, l’Hotel Alimara de Barcelona ha acollit la XIX Jornada Sant Jordi, impulsada pel Grup Sant Jordi en comunió amb el Concili Vaticà II i el papa Francesc. La jornada d’aquest any, marcada per la catàstrofe causada per la dana a València, s’ha centrat en “l’alegria i la gratuïtat”, que ha estat el títol de les dues ponències que han motivat la trobada.
Després d’una pregària que ha anat a càrrec de Peio Sanchez, fundador de l’Hospital de Campanya de Santa Anna, president del Grup Sant Jordi, Pere Fàbregues, ha donat el tret de sortida a la jornada amb unes paraules de benvinguda. Fàbregues ha destacat la importància de la celebració d’aquest esdeveniment per reforçar la sinodalitat, una idea que posteriorment ha remarcat el cardenal Martínez Sistach, que ha recordat que “la Jornada d’avui és molt necessària perquè ens torna sobre l’Església, sobre nosaltres mateixos i sobre el que fem”. En aquest sentit, Sistach ha recordat que la celebració de la Jornada Sant Jordi no és sinó “una manera de posar en pràctica el Sínode, de pregar, d’escoltar la paraula de Déu i d’enriquir-nos mútuament”.
La solidaritat amb el País Valencià, protagonista de la jornada
Tot i que la principal motivació de la Jornada ha estat “l’alegria i la gratuïtat”, el Grup Sant Jordi ha convidat a participar-hi Vicent Francesc Esterlich, en representació del poble valencià. Esterlich no ha deixat d’insistir en el fet que malgrat que el paisatge sigui catastròfic, dantesc, desolador, el que guanya és la solidaritat, l’esperança: “La desorganització és manifesta però guanya la voluntat dels joves que han entrat on no han entrat els organismes oficials i han demostrat que quan s’han de viure valors ells els manifesten. Són els joves que no van a missa però estan, avui, practicant l’Evangeli. Vicent Francesc Esterlich ha acabat la intervenció amb la consigna: “N’eixirem, malgrat els polítics”, ha dit.
Gratuïtat i alegria
Les dues ponències principals han anat a càrrec de Claustre Solé, religiosa de la Companyia de Maria, que ha fet una conferència sobre “la gratuïtat i alegria, expressió del viure”; i José Cristo Rey, claretià i doctor en Teologia, que ha impartit la ponència “Alegría i gratuidad: Cómplices de la Providencia para un futuro sostenible”.
Les seves intervencions han desgranat la societat actual on vivim, obsessionada pel valor monetari i el narcisisme i han proposat l’alegria i la gratuïtat per fer-hi front. Posteriorment, ha tingut lloc un diàleg conduït per Salvador Busquets, el nou president de Càritas Catalunya, amb Claustre Solé i José Cristo Rey Garcia i tots els assistents a la Jornada. S’ha destacat que sense considerar el Crist alegre no podem afrontar el sofriment: “Jesús va donar sentit al sofriment inevitable, però no el va buscar mai. Quan has sentit Déu dins teu ets capaç de ballar fins i tot en el mateix infern. Alguns presoners d’Auschwitz anaven ballant als forns crematoris”.
El bisbe David Abadias ha estat l’encarregat de tancar la jornada, i ho ha fet animant als assistents i organitzadors a continuar celebrant les Jornades del Grup Sant Jordi per tal de “donar a conèixer l’Amor que hem conegut els cristians i pel qual val la pena donar la vida”.