L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha assegurat aquest dilluns, en una entrevista realitzada per Òscar Bardají i emesa a les 13 hores per Ràdio Estel, que la dinàmica política, ara marcada per una certa treva en tot el que és el debat i els desencontres sobre el futur de Catalunya, ha de tenir com a prioritat “la crisi que ha provocat la Covid-19”. En aquesta línia, ha explicat que, “en aquest moment i sense que ningú no renunciï a les visions o opcions pròpies de cara al futur, cal treballar per mirar de trobar junts una solució a la situació“. Soler ha dit, a més, que “s’ha de reconstruir el món laboral, la cultura i altres realitats”, i que “cal afrontar la crisi política, econòmica i social sense trencaments, perquè el moment actual demana l’esforç de tothom”. En un altre moment, ha agraït a Ràdio Estel la cobertura de la Vetlla de Santa Maria, aquest diumenge a la nit, i també de l’Eucaristia solemne d’aquest 27 d’abril.
El Pare abat ha comentat algunes de les seves sensacions amb motiu de la festa de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. “Tenim ganes no només de celebrar la festa com a comunitat, sinó també com a representants de tota aquella gent que cada any acostuma a pujar a la muntanya i aquesta vegada no ha pogut”. Josep Maria Soler ha destacat que la comunitat benedictina “se sent molt solidària amb tots aquells que volien acostar-se a la Moreneta un dia tan significatiu”, i ha valorat molt positivament “que s’hagin pogut unir a les celebracions a través de la ràdio i la televisió”. Sobre l’activitat del monestir en aquest temps de pandèmia, l’abat ha explicat que la comunitat “ofereix un ajut de suport personal a molta gent que es comunica amb els monjos, que intenten donar una paraula de consol, guarir ferides i transmetre una esperança a la llum de l’evangeli”. En els primers minuts de l’entrevista, l’abat ha recordat que “aquesta pandèmia no és cap càstig diví”, tot i que ha reconegut que “és difícil d’explicar que Déu permeti això”. Ha subratllat, en el mateix sentit, l’aportació positiva de l’Església, que “ajuda per convicció i amor a les persones, no pas per fer-se veure”, i ha posat l’exemple de Càritas i la Comunitat de Sant Egidi, entre moltes altres realitats.
L’abat Soler ha dit que el monestir “es prepara des de fa anys per fer una celebració festiva amb motiu del mil·lenari de Montserrat, com un moment de renovació en la vida interna de la comunitat”. Igualment, coincidint amb els 20 anys de la seva elecció, ha expressat el seu desig que “Montserrat mantingui d’aquí a 10 i 20 anys la seva tasca, encara que sigui potser amb menys monjos però amb molts dels qui hi ha ara”. D’altra banda, Josep Maria Soler s’ha mostrat “preocupat pel desconeixement del món cristià en les noves generacions”, i ha recordat que “calen uns coneixements sobre la tradició judeocristiana per entendre la música, la literatura, l’art i altres àmbits”.
La celebració de la Vetlla de Santa Maria i de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat han estat aquest any excepcionals a causa de la covid 19. Donada la situació actual, totes dues han tingut lloc a la Basílica de Santa Maria, sense presència física de fidels, i han estat presidides per l’abat, acompanyat per tota la comunitat benedictina. L’abat Josep Maria Soler ha reconegut que aquesta crisi “pot allargar-se”, però també ha destacat que “ens humanitzarà més, perquè fa sortir el millor de les persones”.