L’acció social i educativa de la Fundació Pere Tarrés ha beneficiat 495.376 persones durant l’any 2023, segons dades de la memòria anual de l’entitat. Les xifres manifesten un augment en la majoria dels diversos àmbits de la seva activitat, especialment en els programes socioeducatius oferts per la Fundació, que han passat de comptar amb 56.431 participants el 2022 a 71.523 durant el 2023. Arran d’aquest augment, es constata la necessitat de continuar acompanyant infants i joves.
La Fundació Pere Tarrés ha donat durant el 2023 més de 13.000 beques i ajuts a infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat perquè les activitats de lleure educatiu com colònies i casals no siguin, per a ells, un luxe. Fixant-nos en el període d’estiu, 6.407 infants i joves han estat becats per la campanya “Cap infant sense colònies” perquè poguessin participar en les activitats que l’entitat ofereix.
En les activitats d’estiu també s’hi inclouen els gairebé 18.000 infants i adolescents dels 200 centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació que, amb l’acompanyament voluntari de més de 4.000 monitors i monitores, han participat en casals, colònies, campaments i rutes.
A més, un total de 15.739 infants i adolescents han après i gaudit en el marc de 278 programes d’educació ambiental de la Fundació a les cases de colònies que gestiona. Globalment, la xarxa de 18 cases de colònies i albergs de la Fundació comptabilitza el 2023 un total de 239.263 pernoctacions. Les dades de la memòria també mostren que s’han produït 28.688 pernoctacions al llarg del 2023 en el marc del programa “Marxem en família”, un projecte que promou uns dies de vacances en família a les cases de colònies de la Fundació Pere Tarrés.
La Fundació Pere Tarrés ha acompanyat 6.462 infants i joves en situació de vulnerabilitat
El 2023 la Fundació ha acompanyat un total de 6.462 infants i joves —un 7% més que l’any anterior— en el conjunt dels 92 centres socioeducatius adreçats a infància en situació de vulnerabilitat tant a Catalunya com a les Illes Balears. A més, 18 joves migrats no acompanyats han participat en programes de suport residencial i d’inserció sociolaboral.
La Fundació Pere Tarrés ha ajudat fins a gairebé 38.000 persones, la majoria de les quals en situació de vulnerabilitat, des del servei d’inserció laboral per tal d’orientar-les en la recerca de feina. Aquesta xifra ha crescut en 7.000 usuaris respecte al 2022, dada que evidencia la cronificació de la vulnerabilitat en els col·lectius amb més dificultats socioeconòmiques.
La Fundació Pere Tarrés desenvolupa també projectes educatius des del lleure en escoles d’arreu de Catalunya. Un total de 28.082 infants i joves han participat al llarg de l’any en les activitats que l’entitat coordina en els menjadors escolars i en activitats extraescolars, 5.492 més que durant el 2022.
Pel que fa a la petita infància, de 0 a 3 anys, fa més de 25 anys que la Fundació Pere Tarrés desenvolupa programes d’acompanyament a infants i famílies de diverses escoles bressol de Catalunya. Durant el 2023, la Fundació ha educat 1.832 nens i nenes en la primera etapa de la seva vida. Paral·lelament, 19.122 usuaris s’han format en noves tecnologies i acció digital respecte als 14.000 que ho feien el 2022, en un context social d’augment de la digitalització.
El centre de formació de la Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa el 2023 l’oferta dels cicles formatius d’Integració Social i Educació Infantil, en els quals s’han format 51 alumnes. A la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL els graus i postgraus han comptat amb gairebé 700 alumnes. Uns estudis que tenen un índex molt elevat d’inserció laboral, com evidencia l’informe elaborat anualment per l’entitat, que ha permès conèixer que el 86% dels graduats a la Facultat Pere Tarrés troba feina abans dels 8 mesos, i que el 71% dels que ho aconsegueixen, ho han fet en professions de la seva especialitat.
De fet, la Facultat Pere Tarrés és considerada el millor centre de l’Estat espanyol i el primer de Catalunya per estudiar educació social i el tercer de l’Estat i el primer de Catalunya per estudiar treball social segons el rànquing “El mundo 50 carreras” dels 50 millors graus universitaris de tot Espanya.
Una altra de les línies formatives habituals de la Fundació és la de monitors, monitores, directors i directores de lleure educatiu. El 2023, 2.101 joves s’han format en aquest àmbit.
Finalment, la Fundació Pere Tarrés també gestiona projectes de consultoria i recerca. Durant el 2023, 150 entitats socials han estat assessorades a través de programes de la Fundació per generar comunitat i enfortir el tercer sector.