“Aixeca’t i camina!” (Lc 5,23), les paraules de Jesús dirigides al paralític han estat el fil conductor d’una Jornada General de l’ACO, la 71a, que el moviment de Pastoral Obrera ha celebrat, el 12 d’octubre festivitat del Pilar, i que marca l’inici de curs. La convocatòria ha reunit prop de 300 militants, amics i simpatitzants en el decurs del dia als Salesians Rocafort, de Barcelona.

“El mandat de Jesús de Natzaret ‘Aixeca’t i camina’ ens esperona a posar-nos en marxa i a posar-nos en el lloc dels altres, que siguem els acompanyants especialment d’aquells que estan en una situació de més dificultat i ens anima a recomençar el camí. De fet, un dels objectius que ens vam marcar al darrer Consell és aproximar el nostre moviment a determinats col·lectius en precari. Per això, proposem que aquest curs analitzeu en quina realitat som i que descobrim quines persones i col·lectius són més vulnerats per començar a fer una tasca amb ells”, han expressat en la benvinguda els presidents Rocío Elvira i Jordi Soriano.

La Jornada ha servit per inaugurar un curs en què es continuaran posant en pràctica les tres línies d’actuació decidides al XII Consell (Veciana, novembre 2022): Comunitat, Espiritualitat i Missió. Han estat diversos els bisbes (cardenal Omella, arquebisbe Planellas, bisbe Sergi Gordo, arquebisbe Vives i arquebisbe Argüello) i representants que han enviat salutacions escrites. També s’han fet presents el director d’Afers Religiosos de la Generalitat, Ramon Bassas, militants de la GOAC o la copresidenta del Moviment de Treballadors Cristians d’Europa, Anna Luque, entre altres. Així mateix, també s’ha posat l’accent en els 30 anys del document La Pastoral Obrera de tota l’Església.

Assistents a la jornada.

La ponència de la sociòloga Patricia Castro ha donat el to de la Jornada en dedicar la seva exposició a la situació i els reptes de la classe obrera avui, l’extensió de la desigualtat i les diferents cares de la precarietat. Un concepte reiterat per la sociòloga ha estat el de “fer món, treballar el món”, en el sentit que, de manera organitzada i col·lectiva, un món injust pot transformar-se. Per contra, les dinàmiques del procés de neoliberalització han portat, segons la sociòloga, “a una falta d’identitat dels individus, a l’atomització que ens desvincula els uns dels altres i a una trencadissa del sistema social anterior”.

“El major tabú del capitalisme actual és la por a fracassar. Però fracassar vol dir no poder estructurar una vida personal coherent, no poder realitzar-nos com a persones, no tenir propòsit vital, no saber viure, només limitar-se a existir”, ha aclarit la sociòloga. En la seva dissertació Castro va apuntar el fenomen de la gentrificació i la crisi de l’habitatge facilitat per un context en què “la bogeria del capital fa que les ciutats deixin de ser llocs per a viure i siguin només llocs per a invertir. El tipus de ciutat en què volem viure està lligat al tipus de persones que volem ser”. I també la feminització de la pobresa. Finalment, va donar algunes exemples per lluitar contra la individualització i recuperar el sentit de classe treballadora.

L’eucaristia, presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. David Abadías, acompanyat del consiliari general Pepe Rodado, pel consiliari Jaume Fontbona i assistit pel diaca permanent, el militant Joan Luengo, s’ha celebrat al santuari del col·legi Salesians Rocafort. “Agraeixo la vida, el compromís, la seriositat… sou gent molt ferma a l’ACO en un món de molta mudança. Mostreu a l’Església i al món una fidelitat en el compromís de portar l’Evangeli a la vida”, ha dit Mons. Abadías. En la celebració hi ha hagut dos testimonis sobre la sinodalitat i sobre el sentit de classe. En el comentari de l’Evangeli de Lluc d’on surt el lema del curs, el bisbe David ha demanat que “no ens cansem mai de pensar en l’altre, en el germà. Portem la llitera allà on calgui. Pensar en l’altre fa un món millor. Aquest món és injust pels cors endurits que no pensen en l’altre”. “Que tinguem unes mans i un cor promptes, uns ulls oberts… el nostre món ho necessita”, ha desitjat el bisbe en finalitzar l’eucaristia.

DAVID ABADÍAS

“Mostreu a l’Església i al món una fidelitat en el compromís de portar l’Evangeli a la vida”

L’Eucaristia ha estat presidida per Mons. David Abadías.

En el manifest “Aixeca’t i camina!” que s’ha llegit al final de l’eucaristia s’apunta que “la invitació de Jesús al paralític és del tot urgent, necessària; a totes i a tots els seus fills ens urgeix a superar les nostres paràlisis, a aixecar-nos de les nostres prostracions i a posar-nos a caminar deconstruint el mal que puguem i col·laborant a construir un altre món possible i necessari, des de la conversió, la denúncia, la implicació”.

Espai de reflexió sobre la “classe obrera”

A la tarda hi ha hagut la projecció de diversos vídeos relacionats amb la temàtica de la ponència que han permès reflexionar en un diàleg obert a la sala dels Salesians Rocafort sobre el concepte classe obrera. Els participants han conclòs que més enllà dels conceptes (classe treballadora, classe obrera, classe mitjana…) l’important és la missió, és a dir, posar l’esforç en portar l’Evangeli als treballadors més precaritzats. Finalment, amb una dinàmica divertida inspirada en els Cors d’en Clavé s’ha fet la cloenda de la Jornada.

A la convocatòria s’ha distribuït el document formatiu “Com transmetre i viure la fe en família”. L’acte s’ha pogut seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #JGACO2024.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!