L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha lliurat el Premi ICIP Constructors de Pau 2020 a l’activista congolesa Julienne Lusenge “per la seva tasca de prevenció i reducció de la violència sexual i de gènere, i per l’enfortiment de la participació de les dones en la construcció de pau a la República Democràtica del Congo”.
En una cerimònia al Parlament de Catalunya, el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, ha reivindicat la necessitat de lluitar contra la violència sexual, també a casa nostra: “Des de Catalunya no ens podem permetre ser un país més en aquest assumpte. Tenim les eines per treballar més decididament a casa i perquè aconseguim una massa crítica que faci front a aquesta veritable pandèmia vergonyosa.”
En el decurs de l’acte s’ha projectat un vídeo sobre la trajectòria de la guardonada i el periodista especialitzat en Àfrica, Xavier Aldekoa, n’ha glossat la figura: “La Julienne és, sobretot, una dona valenta. Que a causa del seu lideratge i valentia, de la seva lluita contra la impunitat assenyalant els culpables i botxins de la violència contra les dones, tant a escala nacional com internacional, ha rebut amenaces i atacs; però tot i això, ha continuat alçant la veu sense importar-li les conseqüències.”
En el discurs d’agraïment del reconeixement, Julienne Lusenge ha dedicat el premi a totes les dones congoleses, “heroïnes, que treballen quotidianament per la pau al Congo i que viuen sota la violència cada dia”. Segons la premiada, les dones congoleses són “agents del canvi”.
Julienne Lusenge és fundadora i actual presidenta de l’organització SOFEPADI, que proporciona atenció integral a les víctimes de violència sexual i de gènere, i directora executiva de Fund for Congolese Women, entitat que ofereix suport financer i tècnic per a l’empoderament de les dones i les nenes congoleses, per tal de situar-les com a agents de canvi en el si de les seves famílies i comunitats. És també fundadora de l’hospital Karibuni Wa Mama, a la localitat de Bunia, des d’on s’atenen dones supervivents de violència sexual i els seus fills i filles. Fins ara, l’hospital ha atès més de 7.000 supervivents.
En la cloenda de l’acte, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha recordat els deu anys de trajectòria del Premi ICIP Constructors de Pau, ha destacat el guardó a Lusenge com el primer que recau en una dona a títol individual. Un premi merescut per “una vida dedicada a l’educació, la dignitat i la llibertat de les dones, les quals pateixen violència arreu del planeta”.