El 7 d’octubre se celebra la Jornada Mundial pel Treball Decent i amb motiu d’aquesta diada la Germandat Obrera d’Acció Catòlica (GOAC) ha emès un comunicat on assegura que el món del treball necessita l’alegria de l’Evangeli.
La GOAC constata que la forma amb la qual s’organitza el treball “no és compatible amb la vida digna a la qual som cridats“. En l’escrit, es pregunta: “Què passa amb l’ésser humà, amb el treball i amb la societat que estem configurant?” I constata que hi ha entitats eclesials i no eclesials que treballan per fer un món nou “on el treball decent sigui una prioritat que ens permeti viure amb dignitat, construir la nostra humanitat i crear llaços socials tan necessaris per construir la fraternitat universal”.
Com a Església, la GOAC sosté que no “podem romandre callats i passius quan les condicions socials dificulten que l’ésser humà pugui viure segons la seva dignitat de fill de Déu. La nostra preocupació per la vida humana, i especialment pels pobres en els quals veiem Jesucrist, ens ha de portar a ocupar-nos i preocupar-nos per la realitat del treball”.
Per això, es compromet a assumir la crida que fa el document preparatori del Sínode de la Família: “En diàleg amb l’Estat i les entitats públiques, s’espera de part de l’Església una acció de suport per a una feina digna, per a salaris justos, per a una política fiscal a favor de la família, així com la participació d’una ajuda per a les famílies i els fills.”
La GOAC convida a celebrar aquesta jornada i reflexionar sobre el que passa al món laboral i “descobrir i denunciar les causes que propicien el patiment de tantes treballadores i treballadors, famílies i pobles. Convidem a continuar detectant i donant suport a les iniciatives que moltes persones, organitzacions i col·lectius desenvolupen en el camp del treball cooperatiu, d’empreses d’inserció laboral, del treball social, del reconeixement del treball no productiu com a treball necessari per a la societat; la reivindicació d’un ingrés familiar mínim amb el qual poder viure; la banca ètica; l’economia de comunió”.
Segons la GOAC, totes aquestes manifestacions mostren que “és possible organitzar el treball des d’altres valors i criteris on les persones i les famílies siguin el centre i finalitat de la producció, de l’activitat econòmica i de la societat, i no simples eines de producció o mercaderies. (…) Creiem que la bona notícia de l’Evangeli passa per ser bona notícia per al món del treball“.
Des del 1999, l’Organització Internacional del Treball, amb participació de governs i associacions empresarials i sindicals, impulsa l’objectiu d’aconseguir un treball decent com a element fonamental per combatre l’empobriment i com a camí cap a una societat decent, més justa i humana.