A partir del proper mes de setembre, l’arquebisbat de Barcelona, a través del Servei d’Atenció a les Víctimes d’Abusos (SAVA), i en col·laboració amb l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), posaran en marxa el Curs d’Orientador en Prevenció de Riscos Psicosocials a l’Església.
Aquest curs, pensat per persones que treballin en l’àmbit eclesial, té com a objectiu ajudar els alumnes a obtenir les eines necessàries per detectar i prevenir els diversos tipus d’abús dins de l’àmbit eclesial i capacitarà els alumnes com a agents de prevenció i suport en la comunitat eclesiàstica.
El curs, que començarà el proper 6 de setembre i acabarà el 31 de gener del 2026, està format per 7 mòduls i té una durada de 30 hores lectives (1,5 crèdits ECTS). Durant el transcurs del programa, els alumnes tractaran qüestions bàsiques, com ara saber identificar un abús, saber quins són els potencials riscos que poden propiciar-lo, els aspectes morals i legals que se’n desprenen o com acompanyar víctimes i victimaris, entre d’altres.
La formació se centrarà en la reflexió sobre el poder i l’autoritat dins de l’Església, així com en la vulnerabilitat de determinats col·lectius. També es destacarà la importància de la supervisió i l’aplicació de protocols de protecció per assegurar espais segurs en les comunitats cristianes.
Aquest curs és obert a tothom i tindrà permanència en el temps per garantir que la formació arribi a totes les persones que ho desitgin.
El Curs d’Orientador en Prevenció de Riscos Psicosocials a l’Església és fruit de les jornades de formació i prevenció que han dut a terme els preveres i diaques de l’arxidiòcesi des de l’any 2023. Tal com s’ha subratllat en les formacions al clergat diocesà, “un sol cas d’abús dins de l’àmbit de l’Església ja és una tragèdia. Per això, aquest curs té com a objectiu treballar en el si de les comunitats parroquials per fer que no es torni a repetir mai més”.
El Servei d’Atenció a les Víctimes d’Abusos té com a missió promoure una cultura de tolerància zero i transparència, a través de la creació d’un sistema d’espais segurs, acompanyament integral de les víctimes d’abusos, menors o persones vulnerables, i la col·laboració amb les autoritats civils.
Les persones interessades poden formalitzar la inscripció a través del web de l’ISCREB (www.iscreb.org) o posar-se en contacte amb la secretaria del centre mitjançant el correu electrònic: secretaria@iscreb.org.