En una dramàtica carta, Mons. Charles Bo, arquebisbe de Rangun (Myanmar) denuncia la trista situació de moltes persones, especialment dones, que són víctimes del tràfic d’éssers humans cap als països veïns.
“Myanmar”, diu l’arquebisbe, “té una història depriment de permetre que els seus fills i filles siguin explotats per totes les nacions del món. En les últimes dues dècades, més de tres milions de persones es van veure obligades a fugir de la pobresa, de la guerra, de la persecució, de la manca d’educació i de l’atur”.
L’arquebisbe Bo assenyala que al seu país els traficants de persones tenen un gran negoci en els joves: “Els han venut com a mercaderia, com a treballadors sense documents a les plantacions de Malàisia, com a treballadores domèstiques mal pagades i explotades a Tailàndia, com a objectes de desig als mercats de sexe de Tailàndia i de la Xina, com a dones temporals d’homes rics a països veïns, emprades com a fàbriques de nens i després descartades com si fossin escombraria. Centenars tornen a casa amb el cos i l’ànima fets a miques.”
Segons el prelat, aquest problema només ha preocupat el govern de Myanmar en els darrers cinc anys. De fet, subratlla que les agències internacionals han acusat el govern d’indiferència davant la situació i grups civils han acusat les autoritats de ser incapaces de protegir les fronteres del tràfic dels éssers humans.
Per a l’arquebisbe, el país té tres fronts oberts: la construcció de l’estat, la construcció de la nació i la construcció de la pau. I posa en relleu que “un estat que no pot oferir seguretat humana als més vulnerables, i garantir a tothom la dignitat d’un sou, d’una educació bàsica i d’un futur segur, està fracassant”. Per això, exhorta el govern, la societat civil i els líders religiosos “a emprendre una guerra contra l’amenaça del tràfic dels éssers humans“.
Mons. Charles Bo insisteix en el fet que el govern “ha d’assegurar les fronteres, obtenir dels països limítrofs un tracte just dels seus ciutadans segons les línies de l’Organització Internacional del Treball i salvar les joves del país de la indústria del sexe”. “Com a Església”, conclou el prelat, “assegurem de tot cor la nostra cooperació als esforços del govern per posar fi a l’infern en el qual milers dels nostres joves innocents són lliurats per màfies sense cor”.