L'arquebisbe Omella demana més polítiques en defensa de la família i d'una feina digna per tothom

Per segon any consecutiu, les deu Càritas diocesanes de Catalunya han presentat de manera conjunta la seva memòria social. I, malauradament, hi ha hagut ben poques variacions respecte de la primera edició. L’any 2015, Càritas va atendre 343.513 persones, però, tenint en compte la suma d’intervencions, han estat 577.961. Mirant el perfil majoritari de les persones ateses, la conclusió és que les famílies amb fills són les que més han patit les conseqüències de la crisi (un 64% de les llars ateses són famílies amb fills).

Davant d’aquesta realitat, l’arquebisbe de Barcelona i responsable de Càritas Catalunya, Joan Josep Omella, ha demanat a les administracions, a les institucions, als empresaris i al conjunt de la societat més polítiques que afavoreixin la família, «fonament de la societat», i en aquest sentit, ha posar l’accent en la necessitat d’una feina digna per a tothom.

Tenint en compte que un 72% de les persones ateses per Càritas en edat laboral estan a l’atur i que un 14% dels treballadors catalans són pobres, queda clar que la feina digna és una prioritat de país. En una nota feta pública la vigília de la Jornada Mundial del Treball Decent, els bisbes catalans defensaven que «el treball és un bé i un dret fonamental de tota persona vinculat a la dignitat humana» i demanaven que l’objectiu de les institucions i organitzacions sigui un treball decent per tothom.

D’aquí que, entre els nou programes d’atenció de les Càritas diocesanes, el que més ha incrementat el nombre de projectes hagi estat el d’Inserció Sociolaboral i Economia Social. «L’actual sistema és econòmicament injust», ha recordat Carme Borbonès, presidenta de Càritas Catalunya, que ha denunciat que «el centre de la societat no és la persona, sinó els diners». I l’arquebisbe Omella, citant el papa Francesc, ha criticat l’economia de l’exclusió i de la desigualtat, «aquesta economia que mata».

A la roda de premsa de presentació de la memòria 2015 de Càritas Catalunya, celebrada l’11 d’octubre, hi eren presents bona part dels delegats i directors de les Càritas diocesanes. La seva presència era una manera de posar en relleu la força del braç caritatiu de l’Església catalana, «que arriba on els altres no arriben», tal com ha indicat Carme Borbonès. I això és així gràcies a la força dels seus voluntaris (12.333 arreu del país, un 6,6% més que el 2014) i dels col·laboradors econòmics (un 77,2% dels ingressos provenen d’aportacions privades). Precisament dissabte 22 d’octubre els voluntaris de Càritas de les deu diòcesis catalanes tenen una cita a Tarragona en la seva trobada anual.

Més enllà de les dades, el gran valor que Càritas aporta és que cal acollir sempre el germà, sobretot quan està en dificultats. D’aquí que l’arquebisbe Omella hagi fet esment de la pregunta bíblica que interpel·la tots els cristians: «On és el teu germà?»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!