Ja fa gairebé vuit anys que es va publicar l’encíclica del papa Francesc Laudato Si’, que convida a una conversió ecològica integral. Va veure la llum el 24 de maig del 2015 i d’aleshores ençà han sorgit moltes propostes encaminades a revertir l’actual crisi ecosocial del planeta, però encara queda molt camí per fer.

El nou llibre de Carles Armengol, mestre, educador social, pedagog i actual director general d’Afers Religiosos, va en aquesta línia. A partir del Magisteri del papa Francesc pel que fa al món de l’educació i l’escola; i de la Laudato Si’ com a nova síntesi del pensament social cristià, Armengol fa una proposta de pedagogia eco-humanista adreçada a les escoles.

El llibre Escoles Laudato Si. Una pedagogia eco-humanista, de l’editorial Claret, s’ha presentat a la Llibreria Claret la tarda de l’1 de març, amb la participació del mateix autor; de Roser Bosch, membre del grup d’Ecologia i Justícia, de Justícia i Pau; i de Claustre Besora, responsable de Pastoral de les escoles Gabrielistes.  

Claustre Besora, Carles Armengol i Roser Bosch. Foto: Agustí Codinach

L’escola, lloc de transformació per antonomàsia, és un dels espais ideals per treballar des del punt de vista educatiu i pastoral els eixos de l’encíclica Laudato Si’. Es tracta, a més, d’una temàtica —la de la crisi ecològica— que motiva i enllaça amb les preocupacions dels alumnes.

Ajudem que els alumnes creïn futur transformant el present”, ha remarcat Claustre Besora. Alhora, ha enumerat moltes iniciatives que ja s’estan fent: “Gràcies a la creativitat dels mestres, hem inclòs molts continguts de l’encíclica Laudato Si’ en els nostres projectes i activitats, com la implementació d’una matèria complementària titulada precisament La Casa Comuna.” “S’està fent molta feina, però de vegades no la sabem vendre”.

CLAUSTRE BESORA

“Gràcies a la creativitat dels mestres, hem inclòs molts continguts de l’encíclica Laudato Si’ en els nostres projectes i activitats”

De la seva banda, Roser Bosch també ha esmentat les iniciatives que Justícia i Pau ha posat en marxa com la xarxa d’Ecoparròquies o el Projecte eCO4 per les escoles, que entre d’altres compta amb una eina, l’Ecòmetre, per ajudar l’alumnat a ser conscient de la seva empremta ecològica.

L’acte de presentació del llibre de Carles Armengol ha estat una reivindicació pública de l’escola, dels mestres i de les oportunitats pedagògiques que ofereix la Laudato Si’. Ha estat també una crida a l’esperança: “La missió dels cristians també és introduir el factor esperança malgrat les circumstàncies actuals”, ha manifestat Carles Armengol. I ha recordat que la crida a la conversió ecològica integral té una dimensió ambiental, econòmica, cultural i social, però també espiritual i interior.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!