L’ermita de la Mare de Déu de la Salut de Tarragona ja torna a lluir després de la seva rehabilitació. Així ho ha anunciat l’arquebisbat de Tarragona, que va començar aquest projecte de restauració pel mal estat de la teulada del santuari, que presentava un nivell de degradació avançat i que posava en perill l’estabilitat de tot l’edifici.
Una obra amb el suport econòmic dels fidels
Els treballs de restauració han anat a càrrec de l’empresa Serausa, i han tingut un cost total de 42.910 euros. Com ha explicat l’arquebisbat, una gran part d’aquesta xifra l’ha pagat la feligresia, en el que ha suposat “una aportació molt generosa”.
El projecte de la reforma, redactat per l’arquitecte Xavier Mercadé, s’ha centrat en la instal·lació d’una nova coberta sobre l’actual, mitjançant planxes de zinc pigmentades. D’aquesta manera, es garanteix l’estabilitat de la zona de la teulada i es millorarà també l’eficiència energètica del santuari. D’altra banda, també s’ha aprofitat l’obra de restauració per netejar les canals baixants existents.
Mercadé ha explicat que amb l’actuació que s’ha fet queda garantida “l’estanquitat de l’envolupant de l’edifici, en totes les zones on hi havia patologies greus que posaven en perill l’estabilitat de l’ermita, i es preserven així els valors històrics i culturals d’un edifici singular per a la ciutat”.
Ermita historicista de Tarragona
L’ermita de la Mare de Déu de la Salut és una obra d’estil historicista catalogada com a BCIL (Bé Cultural d’Interès Local) que fou bastida per l’arquitecte tarragoní Ramon Salas, a principis del segle XX (1909). Durant la guerra civil fou incendiada, però l’afany dels fidels va ajudar a restaurar-la, i actualment és un reconegut santuari de pelegrinatge, a les èpoques d’estiu i per Pasqua.