Les Càritas Diocesanes de Catalunya publiquen la memòria de 2019 i analitzen l’impacte del Covid-19 a les llars

Com cada any, les diferents Càritas Diocesanes de Catalunya publiquen una memòria anual on exposen totes les dades relacionades amb l’acció social i econòmica que han desenvolupat. D’aquesta manera es poden veure el nombre de persones que s’han beneficiat de les seves ajudes arreu del territori així com també els recursos que han destinat en cadascuna de les seves intervencions.
En aquesta ocasió, degut a la situació expecional causada per la pandèmia del Covid-19, les diverses Càritas de Catalunya han aprofitat la presentació de la memòria de 2019 per analitzar l’impacte del virus a les llars catalanes, que ha obligat l’entitat a multiplicar els esforços els darrers mesos.

Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat

Durant el 2019, des de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat es van intervenir en més de 5.000 llars, prop de 14.000 persones. Aquestes dades son molt similars a les del 2018, fet que constata aquesta realitat de què es va advertint en els darrers anys: una societat amb dues velocitats, en què el gruix més important ha anat recuperant-se de la crisi que es va iniciar el 2007, però també una societat en què una part important de les persones havien quedat en una situació de gran fragilitat i havien esgotat tots els recursos, tant materials com relacionals, que els podien fer de xarxa de seguretat. Per tant, aquest 2019 s’ha observat la tendència dels darrers anys, en què les llars i les persones ateses han requerit intervencions més intenses i prolongades en el temps.
Pel que fa al Covid-19, Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat ha alertat que des de que va començar la crisi de la pandèmia les demandes d’ajuda s’han multiplicat per tres, fet que ha obligat l’entitat a augmentar un 35% el pressupost destinat a la cobertura de necessitats bàsiques. En definitiva, com van expressar els seus membres durant la presentació del dimecres 10 de juny, “ens trobàvem davant d’un terra ja prou mullat, i de sobte han arribat noves pluges”.

Càritas Diocesana de Terrassa

Durant el 2019 Càritas Diocesana de Terrassa ha estat acompanyant a gairebé 30.000 persones en el seu procés per tal de poder tenir una vida autònoma. Aquesta xifra suposa que en total l’entitat hagi ajudat fins a 12.809 llars durant el 2019 gràcies al compromís de 1.568 voluntaris que col·laboren en tots els projectes de l’entitat, des de les Càritas Parroquials i Arxiprestals, fins a la pròpia estructura Diocesana. Càritas l’any 2019 ha realitzat 37 formacions específiques i d’aprofundiment per a les persones voluntàries i els 40 treballadors, amb l’objectiu de vetllar per acollir i acompanyar les persones d’una forma digna, responsable i justa, i poder realitzar l’acció social de l’Església de la millor manera.
En relació al Covid-19, la mateixa entitat ja ha elaborat un informe que explica l’impacte del virus en les famílies acompanyades per Càritas, on explica que “els ingressos que provenen de l’economia informal cauen més del 70% cosa que posa de manifest que un col·lectiu de persones que fins ara subsistien dins l’economia informal i la precarietat, han començat a anar a Càritas a demanar ajuda perquè s’han quedat sense ingressos“.

Càritas Diocesana de Tarragona
Durant el 2019, Càritas Diocesana de Tarragona va atendre directament 6.196 persones i 15.650 es van beneficiar de la seva acció, a través dels 26 projectes en marxa al territori. Són xifres similars a les dels anys anterior i com ha explicat l’entitat, mostren que la pobresa s’ha enquistat i que les seves conseqüències continuen afectant moltes famílies sense cap horitzó de millora.
Pel que fa al Covid-19, Càritas Diocesana de Tarragona ha expressat a través d’un comunicat els greus efectes de la pandèmia, i ha posat de manifest que l’exclusió social de moltes persones s’ha cronificat encara més.

A només dos metres de tu
Dins la Setmana de la Caritat, el proper 11 de juny les Càritas amb seu Catalunya han posat en marxa la campanya #A només dos metres de tu, per ajudar les persones i famílies que estan vivint en un entorn d’aïllament total i amb grans dificultats econòmiques i emocionals. Com ha explicat l’entitat, tot i les distàncies marcades, aquestes famílies ens necessiten més a prop que mai: “Només així convertirem els dos metres de distanciament en 200 cm d’esperança, de solidaritat i amor”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!