A l’estat d’Israel hi ha 64 escoles cristianes, que eduquen uns 40.000 alumnes. Tenen un fort arrelament al país i històricament han tingut un important paper cohesionador de la societat. La majoria són catòliques i pertanyen sovint a ordes religiosos, però també n’hi ha que depenen directament del Patriarcat llatí de Jerusalem. Aquests centres d’ensenyament, com sol passar també a Europa, són finançats per l’Església i per l’estat. Els darrers temps, però, els successius governs israelians han anat retallant l’aportació estatal i ara les escoles cristianes reben de l’estat un terç del que rebien fa tan sols deu anys. Això ha obligat a incrementar notablement la part aportada per l’Església.
Per al P. Elie Kurzum, director de les cinc escoles que depenen del Patriarcat llatí de Jerusalem, aquesta reducció pressupostària “a causa de raons que no queden gens clares, ha posat en dificultats serioses totes les escoles cristianes d’Israel”. El Patriarcat llatí de Jerusalem es va instituir el 1847 i ben aviat va obrir aquestes escoles, les quals, per tant, són 100 anys anteriors al mateix estat d’Israel. El P. Kurzum fa notar que malgrat les retallades, les escoles cristianes mantenen l’aposta per atendre els alumnes de famílies necessitades, oferint-los en molts casos l’escolarització gratuïta: “tenim el compromís d’acollir aquests alumnes que se’ns presenten, tinguin la religió que tinguin, i mirem d’acompanyar-los al llarg dels estudis. A les nostres escoles acollim a tothom, cristians, musulmans o bahais.”
El conflicte del pròxim Orient afecta especialment els cristians, que a Israel només signifiquen el 2% de la població i que majoritàriament són de parla àrab.