El dissabte 22 de febrer, prop de tres-cents membres dels equips directius de les 39 escoles Vedruna Catalunya, acompanyats d’equips de la fundació, membres del patronat i germanes de la congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna es van reunir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (antiga Casa de la Caritat) per celebrar una jornada de formació institucional. Sota el lema “Del pòsit al propòsit. Aportació Vedruna a l’educació”, els participants van tenir l’oportunitat de recordar el llegat de Joaquima de Vedruna, en un acte que forma part de la celebració dels 200 anys de la congregació

Durant la jornada, es va exposar per primera vegada un bosc de tòtems, en què cadascuna de les 39 escoles Vedruna Catalunya van mostrar els moments més destacats de la seva història. D’altra banda, la germana Mabel Burgell i el mestre i professor Ramon Rial van presentar la nova Ruta de la presència Vedruna a Barcelona, editada en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, que recorre els indrets del nucli antic de la ciutat, testimonis de la vida de Joaquima.

L’aportació de Vedruna a l’educació de Catalunya 

Com es pot llegir a la pàgina web de la fundació, l’eix central de la jornada va ser “El llegat en el món educatiu” de Vedruna. Van aprofundir en aquest tema el filòsof Josep Maria Esquirol, que va descriure el gest genuí de l’escola i va reconèixer que “les escoles de les germanes Vedruna han estat testimoni de persones que estimen els altres, de persones que celebren les coses belles del món i de persones que esperen una mica més de sentit”; o el poeta Lluís Calvo, que va reivindicar els valors de les escoles Vedruna, com són “la perseverança, la creativitat, la innovació i la dimensió comunitària”.

L’acte, que també va comptar amb la participació del director general de Centres Concertats i Privats del Departament d’Educació, Francesc Xavier Güell; la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz; i el president de la Societat Catalana de Pedagogia, Josep Serentill; va ser el tret de sortida a la formació institucional que servirà per actualitzar el Projecte Educatiu Vedruna. Serà un procés participatiu que implicarà tota la comunitat educativa de la xarxa Vedruna. S’ha previst un treball de reflexió compartida, que durarà des de l’1 de març i fins a finals d’any, i que inclourà les veus de docents, alumnes, famílies i professionals que treballen a les escoles.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!