Frederic Fosalba

El divendres 8 de setembre, durant la missa conventual, el monjo Frederic Fosalba es va comprometre definitivament amb la comunitat benedictina de Montserrat amb la professió solemne. El germà Frederic, de 51 anys, va entrar al noviciat el 6 d’agost del 2018, i actualment és sotsprefecte de l’Escolania i el responsable del taller d’enquadernació i de l’estació meteorològica del monestir. Amb motiu de la celebració de la seva professió solemne, parlem amb aquest nou monjo de Montserrat, que ha reafirmat el seu compromís i la responsabilitat adquirits en el seguiment i el coneixement de Jesús.

Com ha viscut els dies previs a la professió solemne? Què suposa fer el pas definitiu després de tots els anys de noviciat?

Van ser dies intensos de preparació per aquest moment tan transcendental en aquest camí de discerniment personal i comunitari. Una aturada per tornar a fixar confiança en el seguiment de Crist i una reafirmació de la voluntat a consagrar-me al servei de Déu expressat en cadascun dels germans de comunitat i les persones que s’acosten al monestir i santuari. Suposa fer un pas més, que continua oferint-me la possibilitat de donar-me al servei d’aquesta comunitat, la qual permet ser el que un és.

Què va ser el que el va motivar a entrar al noviciat el 2018?

Bàsicament, el fet de donar resposta i sentit a la vida a preguntes que se’m van anar plantejant. Un camí llarg de coneixement interior que va obrint portes i que et va dirigint cap a aquesta crida vocacional de Déu.

Seguirà amb les seves funcions com a sotsprefecte de l’Escolania? En què consisteix la tasca del sotsprefecte?

Sí, després del curs passat, el P. abat ha confirmat la meva continuïtat en aquest servei a la comunitat. La tasca principal és la d’ajudar el prefecte de l’Escolania en tot el que calgui en les seves funcions. Això es tradueix principalment en tasques en l’àrea de residència, en la presència institucional (concerts, pregària de Salve, etc.) i intentar ajudar els nois amb el que necessitin durant el seu dia a dia; per tant, la relació amb els nois és molt present, amb l’objectiu d’ajudar-los a créixer personalment i amb la seva relació amb els altres. 

També és l’encarregat de l’estació meteorològica del monestir i del taller de l’enquadernació. Les feines al monestir no s’acaben mai.

I d’altres serveis! Les necessitats perquè una comunitat funcioni són molt variades, i especialment a Montserrat. Aquests serveis ajuden en major o menor grau al funcionament de la comunitat, però tots tenen la seva importància. Totes aquestes tasques són viscudes amb el mateix esperit de servei. Totes dues feines que anomeneu  estan molt arrelades al dia a dia de la vida monàstica a Montserrat i formen part de la llarga tradició històrica en l’estudi científic i cultural al monestir.  Actualment l’estació meteorològica forma part de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) i aportem diàriament les dades oficials al Meteocat (Servei Meteorològic de Catalunya).

El taller d’enquadernació és la continuació de l’antiga impremta de Montserrat i cobreix les necessitats de mantenir en òptimes condicions els llibres que la comunitat necessita per a la pregària i l’estudi; alhora que el treball artesanal és una necessitat per a la formació del monjo benedictí tal com la Regla de sant Benet ens marca.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!