Amb el nom “Programa Xavier Melgarejo”, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) –  conjuntament amb l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) i en col·laboració amb el Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia – planteja una formació en l’àmbit de la identitat i missió per a la primera setmana de juliol.

La proposta vol retre homenatge a qui va ser el primer guardonat pel Premi Blanquerna Educació arran del seu estudi sobre els sistema educatiu finlandès però, especialment, per la seva manera de fer, sentir i actuar que el feia proper i compromès amb la millora del sistema educatiu català des de l’humanisme cristià.

El claretià Josep Sanz, que va tenir especial tracte amb Melgarejo, recorda com en l’acte de comiat pel traspàs de qui va ser director de l’escola del Col·legi Claret de Barcelona, va ser definit per l’Anna Ramis – que aleshores era responsable del “Programa Família-Escola, Acció Compartida” (FEAC) de l’Escola Cristiana – com “un profeta en el món educatiu, com una persona que ens comunicava una paraula que aportava llum i orientació”.

La figura de Melgarejo, presentada per Eloi Aran (FECC), serà el punt de partença per a les matinals que tindran lloc a la seu del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, on es tractaran tres aspectes de confluència vocacional per als docents: l’educació, l’espiritualitat i la transformació social; trets que es troben vinculats en el llegat del psicòleg i pedagog català. Cadascuna de les temàtiques es treballarà amb un parell de ponències específiques, testimoniatges actuals i, també, una estona destinada a la pregària i reflexió personals.

Aquesta primera edició compta amb formadors habituals del Departament de Pastoral de l’Escola Cristiana i l’ISCREB, com en Josep Oton, però també s’ha cercat la implicació dels docents que han format part de grups de reflexió sobre educació a Cristianisme i Justícia, com Claustre Besora i Manu Andueza, actual coordinador de l’àrea teològica del centre d’estudis; o, des de l’àmbit de l’educació en relació a l’espiritualitat, Laura Rius, col·laboradora a EIDES (l’Escola Ignasiana d’Espiritualitat).

Pel que fa a la vessant de la transformació social en relació a la vocació educativa, aquesta serà guiada pel músic i teòleg José Laguna a través de la proposta educativa del papa Francesc en el Pacte Educatiu Global. Pel que fa als temps de reflexió personal es proposaran diferents metodologies de pregària, com ara una meditació cristiana guiada per Pere Agustí Maragall.

El “Programa Xavier Melgarejo” és la proposta en format presencial del segon curs del “Certificat de Competència en Pastoral Educativa”, una aposta conjunta de la FECC i l’ISCREB que facilita una formació global en carisma cristià a la comunitat educativa – independentment de l’específica de l’ERE (Ensenyament de la Religió) – al llarg de tres a sis anys.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!