El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, van mantenir una reunió de treball el 24 de gener. Aquesta trobada va tenir lloc un cop acabat l’estudi sobre les immatriculacions de la Comissió constituïda entre la CEE i el Govern.
El cardenal Omella va lliurar al president Sánchez el llibre amb l’anàlisi que ha fet l’Església sobre la llista de béns immatriculats entre el 1998 i el 2015 que el Govern va entregar al Congrés.
L’estudi que ha fet l’Església d’aquesta llista mostra un conjunt de béns que pertanyen a un tercer o que no en consta la titularitat. Així, ha informat el Govern d’aproximadament un miler d’errors en l’adjudicació de propietat a l’Església, perquè no consta que estiguin matriculats al seu nom.
En una entrevista concedida al programa Camins de Ràdio Estel, l’exdelegat d’Economia de l’arquebisbat de Barcelona, Antoni Matabosch, feia una matisació.
“No és veritat que l’Església retorni la propietat de 1.000 béns, perquè la llista l’ha feta el Govern. És una llista que té molts errors. És a dir, ha posat temples o propietats duplicades, béns registrats que les diòcesis no tenen ni idea del que són o propietats comprades o rebudes per herència i que, per tant, no entren dintre de les immatriculacions”
Amb tot, explicava Mn. Matabosch, «una altra cosa és que dels béns immatriculats per l’Església hi hagi algú que els reclami, però això no apareix a l’informe. Aquest informe no és per dir quantes reclamacions hi ha, sinó de quants béns parlem i són 32.401. Les reclamacions podrien oscil·lar entre el 0,1% i el 0,2%. Això vol dir que, a tot Espanya, de 32.401 béns, n’hi ha entre 30 i 60 que es podrien reclamar, una ridiculesa. Però si cal tornar a algú béns perquè hi ha hagut una equivocació, doncs es tornen».
La previsió és que el Govern posi en coneixement de les entitats locals i dels registres aquesta informació i se’n pugui començar la regularització que correspongui. En aquest sentit, l’Església ha ratificat el compromís de col·laboració per facilitar aquest procés. En declaracions a l’agència EFE, el vicesecretari per a Afers Econòmics de la CEE, Fernando Giménez Barriocanal, ha destacat que «l’Església no vol que se li atribueixi cap bé que no sigui seu».
En el context de diàleg amb el Govern, l’informe de la CEE s’ha elaborat a través de les consultes a les diòcesis i ha consistit en la catalogació dels béns, la seva divisió per diòcesis i verificació dels processos d’immatriculació en cadascun dels béns esmentats.
Trobada «cordial»
El cardenal Joan Josep Omella va qualificar la trobada amb Pedro Sánchez de «cordial, on hem manifestat aquest desig de col·laboració de les dues institucions, Estat i Església, per al bé comú, per al bé de la societat espanyola».
“Jo crec que ha estat un moment molt bonic d’apropament de la presidència del Govern amb el president de la CEE per a aquesta col·laboració.
Aquest va ser el primer cop que el president del Govern visita la seu de la CEE. En la trobada, el cardenal Omella li va explicar els detalls de la capella de la Successió Apostòlica, obra de Rupnik, i va pregar pels governants d’Espanya. A més, li va ensenyar la sala de l’Assemblea Plenària i li va comentar el funcionament dels organismes de la CEE.
Al principi de la reunió, el president de la CEE va entregar al president del Govern el llibre La Capilla de la Sucesión Apostólica i alguns documents de l’episcopat espanyol: Església servidora dels pobres, Fidels a l’enviament missioner, Orientacions de la CEE per al 2022-2027, la Memòria d’activitats de l’Església i el text L’Església, Poble de Déu entre les nacions.
Dels temes tractats entre tots dos presidents va destacar també el treball de l’Església al servei del bé comú durant la pandèmia, la preocupació per les qüestions socials de les migracions, els corredors humanitaris, l’avortament, l’eutanàsia, la llibertat de consciència o l’educació.
L’informe complet de les immatriculacions es pot consultar AQUÍ
És el primer cop que el president espanyol visita la CEE. La trobada va ser cordial.