Quan parlem de la vulneració del dret a la llibertat religiosa sovint pensem en situacions dramàtiques de persecucions i assassinats pel fet de professar una determinada confessió religiosa. Segons la Fundació Ajuda a l’Església Necessitada, que des del 1999 elabora l’Informe de Llibertat Religiosa al Món, el 61% de la població mundial viu en països en què no es respecta la llibertat religiosa.
A Catalunya no hi ha vulneracions greus d’aquest dret fonamental reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans, a la Constitució espanyola i a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. El que hi ha més aviat és un laïcisme excloent que procura foragitar la religió de l’esfera pública i recloure-la en l’àmbit privat. Així ho afirma Eduard Ibáñez, advocat i filòsof, autor de La lluita per la llibertat religiosa i de consciència (Claret).
D’altra banda, el 7 de setembre passat, es va presentar el primer informe El dret a la llibertat religiosa i de consciència a Catalunya, referent al període 2020-2021, elaborat per la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència, de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos de Catalunya. Es tracta de la primera anàlisi del grau de reconeixement, respecte, protecció i compliment de la llibertat religiosa a Catalunya.
Si bé la conclusió és que “a Catalunya la llibertat religiosa no pateix restriccions greus ni violacions”, l’informe recull una vuitantena de vulneracions contra el dret a la llibertat religiosa que afecten principalment les confessions musulmana (58%), catòlica (20%) i jueva (16%). En relació amb els casos de pintades als llocs de culte, se n’han registrat majoritàriament en centres catòlics. En alguns casos es tracta de vandalisme contra el patrimoni, en altres de pintades de rebuig i de missatges d’odi contra la religió catòlica. Així mateix, s’hi constaten les dificultats d’algunes confessions per obrir centres de culte en molts municipis, o de realitzar enterraments d’acord amb les seves creences.
En aquest número de Catalunya Cristiana, parlem de llibertat religiosa: una responsabilitat comuna que és cosa de tots.