«Amb l’acompanyament de les persones en situació d’exclusiósocial no n’hi ha prou, cal comprendre les dinàmiques socials que hi ha aldarrere», ha manifestat Salvador Busquets, director de Càritas diocesana deBarcelona, en presentar l’Observatori de la Realitat Social, una nova einad’anàlisi social sota l’empara de la Fundació Foessa.
Aquesta eina, que ja està en marxa en altres Càritas com lade Terrassa, suposa un compromís més amb l’anàlisi social per entendre lesmancances estructurals d’una diòcesi amb una enorme complexitat com és la de laBarcelona.
Tant és així que la presentació de l’Observatori s’ha fetcoincidir amb la del resultat del primer Informe Foessa de la diòcesi deBarcelona, una ajuda inestimable per conèixer en profunditat la situació quepateixen les persones més vulnerables.
Els resultats del VIII Informe Foessa de la diòcesi deBarcelona revelen una dada molt preocupant: 1 de cada 4 persones es troba ensituació d’exclusió social. Es tracta del 24,1% de la població (646.000persones), un percentatge per sobre de la mitjana catalana (19,4%) i espanyola(18,4%).
En la presentació, que s’ha fet dijous 19 de desembre, eldirector de Càritas de Barcelona s’ha referit a les peculiaritats pròpies d’unaregió metropolitana formada per grans nuclis urbans com Barcelona,l’Hospitalet, Cornellà, Santa Coloma, Badalona o Sant Adrià, que concentrensituacions molt dures d’exclusió relacionades amb mancances estructurals.
La situació de Barcelona, semblant a la d’altres ciutatsespanyoles com Madrid o Bilbao, presenta una gran precarietat en pilars socialscom són l’habitatge, la feina o l’acollida de persones que fugen de països enconflicte. Són factors estructurals que es poden revertir, tal com ha destacatSalvador Busquets, però que per això calen grans acords i polítiques socialsestatals, autonòmiques i locals.
Segons l’Informe Foessa, 1 de cada 3 persones de la diòceside Barcelona té problemes per mantenir o accedir a una llar digna: 190.000viuen en habitatges insegurs; 670.000, en habitatges inadequats, i 455.000persones viuen en pobresa severa després de pagar les despeses d’habitatge. «Ésmolt important que les administracions es posin d’acord per posar en marxa unprocés de provisió d’habitatges socials que es mantingui en el temps», hademanat Salvador Busquets.
L’Informe Foessa també és revelador a l’hora d’assenyalarels col·lectius més vulnerables: si ets dona, migrant, a l’atur, o si ets famílianombrosa o monoparental tens més probabilitats de caure en l’exclusió social.El 27% dels menors es troba en situació d’exclusió.
Tal com ja revelaven els informes Foessa en l’àmbit català iespanyol, també a la diòcesi de Barcelona es detecta una certa fatiga de lasolidaritat. D’aquí que Càritas Barcelona parli de la necessitat derevincular-nos per tal de construir una societat sostenible on tothom tinguicabuda. El diumenge 22 de desembre atotes les parròquies es fa una col·lecta extraordinària a benefici de Càritas.