“La paraula ‘malària’ ens queda llunyana perquè la malària es va erradicar al nostre país fa més de 50 anys. És una malaltia que tenim molt oblidada i molt superada. Però hem de veure que, a la resta del món, com a Madagascar, està molt viva. És sinònim de mort, perquè els nens i nenes de Madagascar moren per la picada d’un mosquit. I això és molt greu.” Són declaracions de Cristina Cama, presidenta de Malària 40 (www.malaria40.org), al programa Fabricació pròpia de Ràdio Estel.

Malària 40 és una organització sense afany de lucre que fa projectes de cooperació i desenvolupament a Madagascar, i projectes de sensibilització i voluntariat al nostre país. Aquesta ONG es dedica sobretot a l’atenció a la infància, en els camps de la salut, l’educació i el desenvolupament social.

Cristina Cama està enamorada de Madagascar, “una illa molt oblidada i que és un paradís”, confessa. Ella va anar a aquesta illa paradisíaca a buscar les seves filles (les seves quatre filles són nascudes a Madagascar) i en arribar-hi va experimentar una gran impressió: “Em vaig trobar un país preciós, meravellós, amb una natura, amb una fauna única… però també em vaig trobar amb una pobresa que em va impactar, em va arribar al cor i ja no vaig poder mirar cap a cap altra banda.”

Inicialment, Malària 40 va néixer com un projecte solidari de Cooperació Vicenciana per al Desenvolupament per recaptar fons per proporcionar gratuïtament el tractament als nens i nenes malalts de malària mitjançant els dispensaris mèdics gestionats per les Filles de la Caritat a Madagascar.

Escola reconstruïda al poblat d’Ambatoraty.

Com explica Cama, “amb 40 euros es pot sufragar el tractament d’un nen perquè no mori d’aquesta malaltia”. Les Filles de la Caritat i els pares Paüls que treballen a Madagascar compartien amb la Cristina les problemàtiques i necessitats del dia a dia, i la presidenta de Malària 40 es va adonar que calia fer-hi més. I el que va començar com un projecte solidari va fer el salt per convertir-se en ONG amb programes als camps de la salut, l’educació i el desenvolupament social. “Tenim aquestes tres branques d’actuació”, comenta Cristina Cama, “perquè passi el que passi, amb els nostres recursos, puguem atendre les necessitats de Madagascar, en especial de la infància”.

“Amb 40 euros es pot sufragar el tractament d’un nen perquè no mori d’aquesta malaltia”

MISSIONS VICENCIANES

A la presidenta de Malària 40 se li il·lumina el rostre quan recorda alguns noms: sor Olga, sor Juliette, el pare Fermín… “Són Filles de la Caritat i pares Paüls que van arribar a Madagascar amb la seva obra de missió vicenciana. Són homes i dones increïbles, que cada dia fan ‘miracles’. Són persones molt estimades i molt reconegudes perquè dediquen la seva vida a ajudar els més pobres. Hi són, però necessiten diners per dur a terme la seva obra.”

I aquí és on Malària 40 fa seus aquests projectes vicencians. Una de les actuacions que fa l’ONG és la construcció de pous. “Una part de Madagascar”, comenta la seva presidenta, “pateix molt per la sequera. Passa mesos sense tenir aigua, on cal recórrer quilòmetres i quilòmetres per arribar fins a un toll gairebé sec i amb una aigua de color marró”.

Per això, per a Malària 40 és una prioritat construir pous i aljubs perquè la sequera provoca fam. També, destaca Cama, “tenim menjadors socials on atenem més de 1.000 nens cada dia. Un altre projecte és donar feina a la gent perquè no esdevingui captaire i pugui ser dignificada. El projecte consisteix en el fet que les persones puguin tenir una feina i amb aquests diners pagar els estudis dels seus fills”.

Cristina Cama, una enamorada de Madagascar i de la seva gent.

Cristina Cama és conscient que Madagascar ens queda molt lluny, tant geogràficament com emocionalment. “De vegades”, reflexiona, “la gent pot pensar que els diners no arriben als projectes, però puc assegurar que des de Malària 40 hi arriba el 100% dels diners. Cada euro que rebem és un euro que s’envia. Per a nosaltres, la transparència és imprescindible”.

Malària 40 fa tot el possible per ajudar Madagascar i per apropar la seva realitat a la nostra societat. Per això, fa diferents activitats de sensibilització, des de tallers a escoles a sopars benèfics. “En el darrer sopar solidari”, recorda Cristina Cama, “vam recaptar més de 4.000 euros, cosa que suposa que més de 100 nens podran rebre el tractament de la malària. Per a nosaltres, això és al·lucinant i és molt important”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!