La Companyia de Jesús vol commemorar els 500anys de la conversió d’Ignasi de Loiola amb un any jubilar universal: anirà del4 de maig del 2021 al 31 de juliol del 2022. Dues dates molt significatives:perquè el 4 de maig és l’aniversari de la ferida d’Íñigo a Pamplona, mentre queel 31 de juliol, dia de la seva mort l’any 1556, és ara la festivitat litúrgicade Sant Ignasi, canonitzat l’any 1622. Tot un any festiu per anar rememorantuna intensa vida d’innegables aportacions a la cultura cristiana arreu del món.Vida també d’un home i un sant molt vinculat a tres llocs de Catalunya:Montserrat, Manresa i Barcelona. I, sobretot destaca Manresa per l’estada delsant a la ciutat del Cardener, esdevinguda ciutat ignasiana, raó per la qualdediquem el Primer Pla d’aquest número a sant Ignasi i a Manresa, capital de l’anyignasià. La ciutat del Cardener —avui immersa en una gran pluralitat religiosa—va exercir un paper cabdal en la configuració del pensament i l’acció d’Ignasi.
Amb motiu d’aquesta celebració jubilar, unadelegació manresana va visitar el papa Francesc per convidar-lo a conèixer lacapital ignasiana, invitació que el va complaure especialment. Segons declaracionsa Ràdio Estel del P. Lluís Magriñà, superior i director de la Cova, Bergoglio,durant la seva formació a Alcalá, ja havia pogut visitar Loiola, però fins aramai no ha pogut anar a Manresa. Si una seva propera visita fos factible,inclouria també Montserrat i Barcelona.
Properament es posarà en marxa un lloc web,www.ignatius500.org, per dinamitzar i donar a conèixer les celebracions de l’anyjubilar. No es tracta d’un mer record arqueològic, sinó d’interioritzar elsescenaris vitals d’aquest gran convers i fundador. Justament, escrits publicatsrecentment per dos jesuïtes experts en espiritualitat ens poden ajudar a conèixeri estimar més sant Ignasi. El P. Santi Thió, aprofundint la intimitat del pelegrí,ben recolzat en l’estudi del seu diari espiritual, ens fa descobrir l’elevadamística d’Ignasi de Loiola. Ens diu que l’experiència personal interior d’Ignasi,anotada en el seu diari, evidencia continuats moments intensos dedicats al’experiència de Déu oberta al misteri inabastable. I el P. Javier Melloni ensajuda a comprendre que Ignasi de Loiola va viure una contínua sortida cap a Déuen un doble moviment d’estranyament i dificultat (èxode) i, alhora, de goig ide trobada (èxtasi).