Mans Unides acaba de presentar la Memòria d’Activitats corresponent al 2020 per donar compte del seu treball en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i la sensibilització. Un treball marcat pel Covid i el seu impacte a les poblacions més empobrides.
La presidenta de Mans Unides, Clara Pardo, ha destacat que el mes d’abril els ingressos de l’entitat van caure gairebé un 40% en relació amb l’any anterior. Però gràcies a la solidaritat de socis i col·laboradors, “a Mans Unides vam acabar l’any amb una recaptació una mica superior als 42 milions d’euros, només un 2,6% menys que l’any 2019”.
Pardo ha fet una crida perquè no es deixi de banda els milions de persones les vides de les quals continuen en risc als països que no estan preparats per afrontar el Covid: “Demano a tots que aquesta crisi no sigui l’excusa per girar l’esquena novament als centenars de milions de persones que viuen condemnades des del seu naixement a la fam i a la pobresa. No aixequem nous murs que impedeixin l’avanç de les societats més empobrides.”
La presentació de la memòria va comptar amb la participació de diferents testimonis. Entre ells Pedro Camajá Botón, activista polític, defensor de drets humans a Guatemala i director de Fundebase, soci local de Mans Unides que fa 25 anys que treballa amb pobles indígenes i camperols al país.
Segons Camajá, el Covid ha confirmat la gran bretxa de desigualtat social i econòmica a Guatemala i ha destacat que una greu conseqüència de la pandèmia ha estat l’increment de la violència intrafamiliar i contra les dones. Alhora, també ha constatat que els coneixements i pràctiques ancestrals de les poblacions indígenes han estat fonamentals perquè les famílies camperoles poguessin fer front a les conseqüències de la pandèmia.
Des del Camerun, la germana Pilar Cobreros, directora de l’Hospital Notre Dame de la Sante, ha assegurat que un dels sectors de la població més afectats pel Covid ha estat la població anglòfona desplaçada “que ha deixat la llar per la inestabilitat i la violència a la seva regió”.
Segons la religiosa, el país ha d’afrontar molts reptes, entre ells el de la vacunació: “Si volen salvar el Camerun, el primer repte és que el govern proporcioni a la població mesures sanitàries bàsiques perquè el govern està totalment fora del que realment passa a la població i a la realitat del Camerun.”
També l’Índia s’ha fet present en la presentació de la mà del P. Franklin Menezes, director de Seva Kendra Calcuta, soci local de Mans Unides. El P. Menezes ha explicat que prop de 300 milions de treballadors migrants que hi ha al país són el sector més afectat per les conseqüències del Covid.
El 2020 Mans Unides va donar suport a més de 2,3 milions de persones amb 503 nous projectes de desenvolupament, 136 dels quals van ser destinats a pal·liar l’emergència causada per la pandèmia del coronavirus entre els més vulnerables.