Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes 2019 (19 de juny), Mans Unides ha difós un vídeo i un article per sensibilitzar sobre aquesta realitat a combatre.
El vídeo està elaborat a partir dels testimonis de Raquel Reynoso, presidenta de l’Associació SER, soci local de Mans Unides al Perú, i Dionisia Calderón, una de les milers de dones que van patir diferents formes de violència sexual durant el conflicte armat intern peruà; un conflicte que va causar la mort de gairebé 70 mil persones, així com innombrables violacions i altres formes de violència sexual, desplaçament de pagesos i la destrucció de teixit social i econòmic.
L’article és obra de Waldo Fernández, del departament d’Estudis i Documentació de Mans Unides, titulat La violència sexual, un mètode de guerra impune i devastador.
La violència sexual relacionada amb els conflictes engloba les violacions, l’esclavitud sexual, la prostitució forçada, els embarassos forçats, l’esterilització forçada i qualsevol altre acte de greu violència sexual a persones que tenen una vinculació directa o indirecta amb un conflicte. És un mètode de guerra deliberat i planificat que busca humiliar, degradar i destruir el teixit social de l’”enemic” i que afecta dones, homes, nenes i nens, tot i que s’adreça, majoritàriament, contra les dones.
En anys més recents, a la República Democràtica del Congo, el Sudan del Sud, Nigèria o Síria aquestes pràctiques “s’han convertit en una arma de destrucció massiva amb les dones com a principals víctimes; una violència que no només es refereix a les violacions, sinó que pren la forma d’esclavitud sexual, prostitució forçada, embarassos forçats, imposició de matrimonis amb els soldats que han assassinat les seves famílies […] En moltes ocasions, les víctimes no solen tenir accés als sistemes de justícia. Les dones embarassades com a resultat de violacions queden, freqüentment, amb l’estigma d’haver estat violades per l’enemic, cosa que provoca que siguin expulsades del nucli familiar i comunitari”.
Segons Waldo Fernández, “un dels reptes principals és l’atenció a les víctimes, que comprèn l’assistència sanitària, social, econòmica, jurídica…”.