El 30 de juliol se celebra el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones. En aquesta jornada, Mans Unides recorda que el tràfic de persones venudes com a mercaderia per xarxes criminals per a l’explotació laboral, sexual i el tràfic d’òrgans, és el tercer delicte més lucratiu del món.
Es calcula que més del 90% de les víctimes de tràfic a escala mundial són dones, nenes i adolescents. Les xarxes socials, falses atractives ofertes laborals i els segrestos són els principals mitjans de captació.
És el cas de la Rosa, una nena boliviana, que amb 11 anys va ser víctima d’aquesta activitat. “Jo pensava que netejaria”, relata. No obstant això, la Shirley, la persona que l’emprava com a mainadera, la va obligar a exercir de treballadora sexual. “Em sentia mig bruta”, recorda sense oblidar els maltractaments que va patir.
Bolívia, un país d’origen i destí per al tràfic de persones, es troba al nivell 2 de la Llista de Vigilància de països observats en la lluita contra tràfic de persones.
Segons dades de la Fiscalia General de l’Estat, el 2023 es van registrar 1.359 casos, amb un increment entre el 2022 i el 2023.
Esclavatge del segle XXI
Per lluitar contra aquesta xacra, el Centre de Capacitació i Servei per a la Dona (Cecasem), que compta amb més de dues dècades treballant en aquesta problemàtica, va crear l’Observatori de Tràfic de Persones el 2011.
“Els objectius són la visibilització de la situació del tràfic de persones, la incidència en la millora de les polítiques públiques, així com la generació de transformacions socials i la promoció d’espais d’informació, formació i servei a la comunitat“, explica Patricia Bustament, directora executiva de Cecasem.
Durant aquests 24 anys, més de 10.000 persones han participat en accions preventives de sensibilització i formacions adreçades a nens i nenes, adolescents, joves, població pagesa i indígena, fiscals de matèria, forces armades i institucions en l’àmbit nacional i sotsnacional.
Mans Unides col·labora amb Cecasem des de fa més de 17 anys en la prevenció del tràfic de persones, ja que la manca d’accés a l’aigua havia incrementat el risc d’explotació infantil.
“Inicialment, Mans Unides es va associar amb Cecasem per millorar el sistema de reg en comunitats rurals de La Paz. Aquest projecte tenia com a objectiu primordial augmentar la seguretat alimentària a la regió”, recorda la directora de l’organització.
Amb la instal·lació de més de 50 hectàrees de sistemes de reg s’ha reduït aquesta vulnerabilitat en minimitzar les distàncies que els nens, nenes i adolescents han de recórrer per buscar aigua, enfortint la seguretat alimentària i l’impuls d’iniciatives econòmiques locals a causa de l’augment de la producció agrícola de les comunitats beneficiades.
Avançant junts
En els seus 24 anys de lluita contra el tràfic, Cecasem ha aconseguit certs avenços com la inclusió, per primera vegada, del tràfic de persones expressament, a la Constitució Política de l’Estat. Així mateix, l’organització ha participat en la redacció de la Llei 263, Integral Contra la Tracta i Trànsit de Persones i l’elaboració del Protocol Únic d’Atenció a Víctimes de Tràfic de Persones, la creació de les Divisions de Tràfic de Persones com a unitat de la Força Especial de Lluita Contra el Crim (FELCC) de la Policia boliviana i la designació de fiscals per desenvolupar formació especialitzada en matèria de tràfic de persones i delictes connexos.
També ha facilitat materials, equips, recursos, kits d’emergència a les víctimes, així com entrega de fons per a la tornada, suport als familiars de persones desaparegudes i generació d’alternatives econòmiques per als joves.
De la seva banda, en els darrers tres anys, Mans Unides ha destinat més de tres milions d’euros a 41 projectes per combatre el tràfic de persones i el treball infantil beneficiant prop de 65.000 persones, a nivell mundial.