Se celebra aquesta setmana, des d’avui i fins dijous, la Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres, un esdeveniment que vol ser un espai de trobada, obert a la participació de tota la ciutadania. Respon al desig de mantenir viva la memòria d’Arcadi Oliveres, economista i activista català, referent dels moviments socials.

Va participar en nombroses lluites a favor de la pau, la justícia social, els drets dels pobles i el desarmament. L’any 1986 va ser nomenat vicepresident de Justícia i Pau i ho va ser fins que el desembre de l’any 2001, després de la mort d’en Joan Gomis, va ser elegit president d’aquesta entitat, càrrec que va desenvolupar durant tres mandats, fins a l’any 2014. Després va continuar com a membre de l’entitat assessorant, participant en diferents activitats i impartint diverses conferències, fins a la seva mort, l’any 2021.

Els organitzadors, Justícia i Pau i altres entitats amb vocació interreligiosa, busquen oferir una possibilitat real, viva i dinàmica per repensar entre tots el futur desitjat per a la nostra societat.

Durant quatre dies, es fan diverses activitats per diferents espais de la ciutat de Barcelona. Aquests actes busquen mantenir viu el missatge i llegat del gran activista Arcadi Oliveres, que va presidir Justícia i Pau durant uns quants anys.

Els actes són el Conversatori, on els joves poden plantejar totes aquelles inquietuds i demandes sobre el futur a dos eurodiputats; el Happening, que és la realització d’una performance, basada en la denúncia i la transformació; la Pau del Cor, un acte interreligiós i molt simbòlic per fer sentir calma i pau; i la Plaça del Diàleg, l’esdeveniment que més iniciativa té per tornar a portar el missatge d’Arcadi Oliveres als carrers, amb espais artístics, musicals i de debat i conversa.

Fer viu el llegat d’Arcadi

Miquel Torres, director de Justícia i Pau a Barcelona i un dels principals organitzadors d’aquesta Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres, ha definit aquesta setmana com una gran oportunitat de proposar el missatge pacificador del mateix Arcadi Oliveres: “És una manera de recuperar que els carrers s’han d’omplir de la gent, de la bona gent, dels crits de llibertat, pau, no-violència, reconciliació, diàleg, per tal de fer viu aquell llegat que l’Arcadi ens va deixar

El director de Justícia i Pau, en declaracions a Ràdio Estel, ha destacat que dimecres, a la Plaça de Sant Jaume, es viurà una pregària interreligiosa inèdita: “És la primera vegada que a la ciutat de Barcelona es congregaran més de vint tradicions espirituals diferents, també conviccions humanistes, atees i agnòstiques, però que totes acabem plegades compartint aquest desig i anhel de pau”.

La Setmana arrenca dilluns 27 a l’Espai Fontana de Barcelona, a les 18.30 amb la presentació, per part de Justícia i Pau Barcelona i la família Oliveres-Künzi, de la 1a edició de la Setmana per la Pau – Arcadi Oliveres 2022. Durant l’acte, es projectarà l’entrevista El mètode Arcadi, elaborat pels mitjans La Directa i Crític i a continuació tindrà lloc un petit col·loqui amb les persones impulsores de la iniciativa.