El Mausoleu Metropolità de Barcelona s’alça com un dels columbaris més grans d’Europa. Un espai adient per custodiar les urnes amb les cendres dels éssers estimats. Construït a les plantes inferiors de la parròquia de Sant Joan Bosco, aquest mausoleu té com a trets característics una arquitectura sòbria i acollidora, gestada amb tonalitats càlides, que té com a objectiu fonamental oferir un descans etern als nostres difunts.

El disseny, la construcció i la gestió d’aquest mausoleu és obra del Grup Coral, un equip de grans professionals amb una àmplia experiència en el sector funerari, amb un esperit innovador i emprenedor que els ha portat a ser pioners en la gestió integral de columbaris parroquials arreu de l’Estat espanyol.

El Mausoleu Metropolità de Barcelona consta de setze departaments. Foto: Agustí Codinach.

Coral neix per atendre la necessitat sorgida de la publicació de la instrucció Ad resurgendum cum Christo, de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, sobre la sepultura dels difunts i la conservació de les cendres en cas de cremació. Amb l’augment de les incineracions en els darrers anys, aquesta empresa recupera la tradició de situar les cendres dels difunts en el marc dels temples parroquials. Una manera de facilitar als familiars el seu procés de dol i comiat, tot enfortint els vincles emocionals i espirituals.

Aquest dijous 31 d’octubre, el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, ha beneït aquest nou espai de columbaris. “Cal no perdre la memòria dels nostres germans difunts. A casa guardem, i sovint mirem, les seves fotografies. Ens agrada recordar-los. Desitgem que els qui estan dipositats en aquest columbari, tan digne i respectuós, puguin trobar la pau i la misericòrdia del Senyor, i l’esperança en la resurrecció”, ha expressat el cardenal.

“Quan morim —ha comentat— ens endinsem en el camí de ‘l’altra vida’; segons diuen, una mena de túnel que no acaba pas en un precipici, sinó en uns braços amorosos que ens acullen, els de la Mare de Déu i de Nostre Senyor. Jesús és el camí, la veritat i la vida. Venim d’ell i tornem a ell.”

Santi Bach, president Grup Coral, durant el seu parlament. Foto: Agustí Codinach.

Pocs minuts abans, davant dels nombrosos assistents a l’acte d’inauguració del Mausoleu Metropolità de Barcelona, Santi Bach, president Grup Coral, ha agraït a totes les persones i entitats que han col·laborat a fer possible aquest “espai únic, privilegiat i reconfortant, que ajuda a recordar i honorar la memòria del nostres éssers estimats” i ha destacat que Coral té com a propòsit primordial “buscar l’excel·lència en el dia a dia”.

En el seu discurs, Bach ha fet referència explícita a la instrucció Ad resurgendum cum Christo. Pel que fa la incineració, s’hi constata que “l’Església no observa raons doctrinals per evitar aquesta pràctica, ja que la cremació del cadàver no toca l’ànima i no impedeix a l’omnipotència divina ressucitar el cos i, per tant, no conté la negació objectiva de la doctrina cristiana sobre la immortalitat de l’ànima i la resurrecció del cos”.

L’arquitecte Enrique Montoya és l’artífex, juntament amb el també l’arquitecte Vicenç Brossa, del disseny d’aquest mausoleu “únic i força singular”. “Aquest mausoleu —ha posat en relleu— està concebut com un diàleg entre la vida i la mort, i com un refugi per tal d’apaivagar el dol per la pèrdua d’un ésser estimat, i ens fa avinent que la mort és quelcom passatger.”

Montoya ha volgut ressaltar els dotze grans vitralls que embolcallen el mausoleu, els quals “formen un mosaic, en imatges, d’edificis emblemàtics”, com ara la basílica de la Sagrada Família, la Casa Batlló o el Parc Güell, d’Antoni Gaudí, la Fageda d’en Jordà o el Parc Agrari del Baix Llobregat. “Simbolitzen una transcendència cap a l’eternitat”, ha assenyalat.

L’artista plàstic visual Ei POint ha estat l’encarregat de dur a terme aquests magnífics vitralls. Segons les seves paraules, “recorden la flama d’un ciri, aquella llum que es transforma en energia cap a l’eternitat”.

L’acte ha acabat amb l’actuació del cantant Pitingo, que ha interpretat magistralment dues peces musicals, una d’elles l’Ave Maria, la qual ha desencadenat forts aplaudiments entre els assistents.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!