“Només col·laborant entre institucions i organitzant-nos amb la societat civil i les organitzacions sense ànim de lucre podrem afrontar els grans reptes de ciutat.” Aquesta és la fórmula que Maria Eugènia Gay, segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i responsable de l’Àrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, ha apuntat, dimecres 24 de gener, durant el Fòrum Social Pere Tarrés, com a estratègia clau per abordar els objectius de la ciutat en el camp social.
Gay ha centrat la seva intervenció dins de la 87ena edició de l’espai de reflexió i debat de la Fundació Pere Tarrés en fer un repàs de tots aquells reptes que afronta Barcelona en els pròxims anys. Des de la lluita contra la pobresa (“mentre la pobresa persisteixi no hi haurà llibertat veritable”, ha dit, citant Martin Luther King), l’erradicació del sensellarisme (1.100 persones dormen al carrer diàriament a Barcelona), l’exclusió residencial (“hem d’innovar amb solucions col·lectives i promoure noves maneres d’allotjament”, ha proposat), la discapacitat, la igualtat d’oportunitats o els drets dels infants.
Moltes necessitats que l’Ajuntament de Barcelona no pot abordar tot sol, i aquí és on ha llançat la seva recepta: “Cal aterrar els drets humans i per fer-ho, hem de col·laborar entre administracions i entitats per reforçar la dignitat de les persones. El benestar de la ciutadania és la nostra prioritat. Hem de teixir aliances amb les entitats socials i el tercer sector perquè és el que ens fa forts com a societat.”
Gay ha demanat ajuda a les entitats perquè remin conjuntament amb les administracions per tal de “seguir reivindicant els valors de l’humanisme cristià i posant els drets humans al centre”. Una tasca que, per a la tinenta d’alcaldia de Barcelona, es pot fer millor des de la proximitat del territori: “Des dels ajuntaments tenim l’oportunitat d’incidir d’una manera més directa en la vida de les persones. Hem de ser capaços d’abanderar aquests reptes. Els drets humans comencen en els llocs més petits: el veïnat, la fàbrica…”
Impulsar la desburocratització dels serveis públics, plantejar una perspectiva d’infància en totes les polítiques públiques o promocionar les activitats de lleure educatiu (“espais on els infants es poden desenvolupar en les seves capacitats més plurals i realitzar-se com a persones amb dignitat”) són altres propostes que avui ha llançat per poder respondre a les principals necessitats socials de la ciutat. Projectes que caldrà abordar “des de la revolució digital i tecnològica i des de la innovació social com a eixos fonamentals”.
La Comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, s’ha encarregat de presentar Maria Eugènia Gay, tot destacant la voluntat de l’àrea que encapçala de “transversalitzar els drets posant al centre les persones”.
Al llarg de gairebé vint anys, el Fòrum Social Pere Tarrés s’ha consolidat com un espai de reflexió plural en temes d’acció social que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic. Durant tot aquest temps, pel Fòrum Social hi han passat personalitats com ministres, presidents de la Generalitat o el president del Parlament Europeu, entre d’altres experts.