Disset anys han passat des d’aquell 3 de juny en el qual el pare Ragheed Ganni, sacerdot iraquià, fos assassinat juntament amb tres diaques per haver-se negat a tancar les portes de la seva església, “la Casa de Déu” com ell mateix va dir just abans de morir. El P. Luis Escalante és postulador de la causa de beatificació i va participar en la passada Nit dels Testimonis, organitzada per Ajuda a l’Església Necessitada (ACN).
Rahgeed Ganni era natural del poble cristià de Karemlesh a la Plana de Nínive, a prop de Mossul. El 1996 el seu bisbe el va enviar a Roma per ampliar els estudis com a seminarista, gràcies a una beca oferta per ACN, a la Universitat Sant Tomàs d’Aquino. Ordenat prevere a Roma, un cop acabats els estudis, va decidir tornar a l’Iraq el 2003, malgrat la situació de guerra que vivia el país amb la caiguda de Saddam Hussein. “El P. Ganni va decidir tornar a l’Iraq per la crida del seu bisbe i del seu poble”, afirma el pare Luis Escalante, el qual explica, a més, que el sacerdot iraquià ja havia viscut altres atacs anteriors, com el d’una església on ell vivia, l’església de Sant Pau de Mossul, o el del cotxe bomba el 2004. “A més, rebia amenaces de mort sovint, però ell mai no va tenir por.”
Va ser llavors quan van aparèixer nous grups jihadistes a l’Iraq i van començar els atacs, segrestos i atemptats contra la comunitat cristiana. El sacerdot i els seus tres acompanyants van ser detinguts per diversos homes armats aquell 3 de juny del 2007, festa de la Trinitat, quan sortien de la parròquia de l’Esperit Sant de Mossul, després de celebrar la missa dominical. En aquell moment els terroristes li van preguntar: “No et vam demanar que no obrissis l’església?”, a la qual cosa ell va respondre: “Com puc tancar la Casa de Déu?” Tots ells van ser assassinats després d’haver renunciat a convertir-se a l’islam i haver restat fidels a la Veritat de l’Evangeli.
Aquell dia, juntament amb el jove sacerdot de 35 anys, van morir Waheed, de 40 anys; el seu cosí germà Waheed, de 22 anys, i Basma, de 24 anys, que era el secretari i mà dreta del pare Ganni. “Hi ha una coronació que Déu ha volgut fer d’un fill seu i dels seus companys. Aquest és el convenciment dels bisbes de l’Església caldea que, des del principi, van decidir tirar endavant aquesta causa”, declara el postulador.
El 2018 la Santa Seu va donar nihil obstat, perquè s’iniciés la causa de beatificació. El procés està en marxa, però els cristians de l’Iraq ho tenen clar, com afirma el pare Escalante, el seu postulador: “El pare Ragheed va donar el seu testimoni, els fidels van declarar que creuen que és un autèntic màrtir de Crist.”