Montserrat s’ha vestit de festa. Més de 8.000 pelegrins han visitat el monestir benedictí el dia de la patrona de Catalunya, i uns 1.000 han participat en la missa conventual, 750 dins de la basílica i 250 a l’atri.
El bisbe de sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, que ha presidit l’eucaristia, ha exhortat a tenir una actitud d’obertura i d’escolta activa de la Mare de Déu. En l’homilia, Cortés ha animat tothom a encomanar-se a Maria en temps de dificultat, no pas perquè doni lliçons d’evangelització sinó perquè encamina sempre a Jesús i és model per a tots els cristians.
En acabar l’homilia, el bisbe de sant Feliu també ha destacat que la Mare de Déu ens pot fer tornar l’alegria de ser Església.
El vespre anterior ja van començar les celebracions de la patrona de Catalunya amb la vetlla de Santa Maria. L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va explicar en l’homilia de la celebració que acollir Maria significa acollir la vida en tots els moments.
Planellas va demanar a la Mare de Déu l’ajuda perquè tots siguem portadors d’harmonia, bona convivència i obres de misericòrdia.
En la vetlla, durant el moment de l’Ofertori, l’abat Manel Gasch va rebre l’ofrena de l’oli simbòlic de les llànties que cremen durant tot l’any a la basílica de Santa Maria. Aquestes llànties representen totes les comarques de Catalunya, les institucions i els moviments socials que les han ofrenat des de 1947, any en què es van celebrar les festes d’entronització, sempre des de la tradició de vetllar Santa Maria.
800 aniversari de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat
La celebració de la Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat d’enguany ha coincidit amb el 800 aniversari de la fundació de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, una entitat que va néixer amb l’objectiu d’estendre i facilitar la devoció a la Mare de Déu de Montserrat arreu del món.
La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat la formen tots els creients que, tenint com a punt de referència el santuari de Montserrat, s’uneixen per encoratjar-se mútuament en el seu pelegrinatge cap a Déu. És una comunió de pregària del santuari: els monjos i els pelegrins que hi són presents encomanen a Déu els qui, de lluny estant, s’hi senten units.
Cal recordar que el proper mes d’octubre, el Monestir de Montserrat organitza un pelegrinatge a Roma, al qual s’han adherit les diòcesis catalanes, on seran rebuts pel papa Francesc.