Sota el títol Dones empoderades. Migració en femení va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Ilerdencs una tertúlia amb quatre dones migrants que han fet un recorregut per la seva història particular.
Les intervencions van servir per posar de manifest que, malgrat les dificultats, és possible sortir-se’n com a dona migrant al nostre país, però deixant clar al mateix temps que “no és cert allò de si vols, pots”.
Organitzada per Càritas diocesana de Lleida, en l’acte van participar Mònica Caldas (jurista), Zakia El Atoui (psicòloga i orientadora laboral), Oana Nicolaescu (advocada) i Eunice Romero (directora general Migracions, Refugi i Antiracisme).
Totes elles, amb la moderació de la periodista Laura Gómez, van relatar el recorregut de la seva història personal, destacant alguns dels moments més especials des de la seva arribada al nostre país.
Amb un auditori gairebé ple, la tertúlia va versar sobre quatre blocs: experiència professional, trajectòria professional, sentiments vivencials i la dona, avui
En la primera part, les protagonistes van destacar sobretot les dificultats que van trobar per incorporar-se a la nostra societat, no només per les dificultats burocràtiques, sinó també pel tracte displicent o directament racista rebut per part de la gent, i fins i tot a l’hora de relacionar-se amb funcionaris.
Eunice Romero, que va venir a Catalunya justament per estudiar el fenomen migratori, creu que cal “superar l’autocomplaença d’una societat integradora i admetre que hi ha racisme, per poder-lo combatre”.
Pel que fa a la trajectòria professional, les tertulianes van evidenciar les dificultats que han hagut de superar, ja sigui per validar les seves titulacions aquí, o per superar reticències al mercat laboral.
Zakia El Atoui, nascuda aquí, va explicar que “constantment he d’afrontar preguntes sobre quin és el meu país d’origen pels meus trets físics, quan soc catalana!”.
Entrant encara més en el terreny personal, la Mònica, la Zakia, l’Oana i l’Eunice van emocionar i indignar, pràcticament a parts iguals, el nombrós públic present a l’acte quan van explicar diverses situacions personals en què s’han sentit menystingudes.
Van posar com a exemple de microracisme el fet que la gent se’ls adreci per defecte en castellà i, de vegades, cridant.
Dones empoderades. Migració en femení pretén sensibilitzar a la població sobre la situació de les persones que arriben al nostre país. Aquest curs ha posat en marxa l’activitat “Les Tertúlies” dins de l’espai d’intercanvi cultural per afavorir la inclusió de les persones migrants.