El cardenal Joan Josep Omella ha presidit aquest Dimarts Sant, a la catedral de Barcelona, la Missa Crismal en què ha consagrat i beneït el Sant Oli del Crisma (per als sagraments del Baptisme, la Confirmació i l’ordenació sacerdotal) i ha beneït el dels Malalts (per al sagrament de la Unció) i el dels Catecúmens (per a la iniciació cristiana d’adults). En una celebració on han participat també els dos bisbes auxiliars de Barcelona, Javier Vilanova i David Abadías, així com bona part dels preveres i diaques de l’arxidiòcesi, el cardenal arquebisbe ha recordat durant l’homilia la importància de l’amor en els ministres ordenats, a l’estil “de Crist, que renta els peus als seus deixebles i ens estima fins a l’extrem”. També ha dit que “sabem que el prevere, sense el bisbe i sense la unió o vinculació amb ell, no és res; però igualment el bisbe no pot fer res i no és res sense els sacerdots”.
Omella ha recorregut a una carta que sant Joan Pau II va escriure als sacerdots l’any 2001, amb motiu del Dijous Sant, per destacar que “el treball diari dels sacerdots és sovint amagat però que fa avançar el Regne de Déu en les consciències, tot i que no apareix en les primeres pàgines”.
En la mateixa línia, l’arquebisbe de Barcelona ha recordat “l’admiració de Joan Pau II per un ministeri que qualificava de discret, tenaç i creatiu, encara que estigui marcat de vegades per les llàgrimes de l’ànima i que alhora mostra gran estima com més provat sigui per les dificultats d’un ambient secularitzat que exposa l’acció del prevere al cansament i al desànim”.
El cardenal Omella, en un altre moment, ha invitat tots els preveres a “pregar perquè no faltin vocacions al ministeri presbiteral i també pels seminaristes, perquè siguin fidels a la crida del Senyor”.
D’altra banda, el purpurat ha fet una crida general a “no oblidar aquest Divendres Sant tenir un record pels llocs on va viure i va morir Jesús, perquè hi arribi aviat la pau a totes les seves llars, ja que tots sentim el dolor pel drama que viu Terra Santa aquests últims mesos, com també altres països”.
En relació amb aquest tema, ha demanat que els sacerdots i els diaques “obliguin els fidels a pregar i a mostrar la seva solidaritat amb els pobres de l’Església Mare de Jerusalem, que està vivint ara més que mai el seu particular calvari”, alhora que ha recordat que “la col·lecta d’aquest Divendres Sant podrà alleujar moltes situacions, afavorirà projectes de pau i de cooperació i farà que les comunitats cristianes puguin seguir donant testimoni de la Bona Notícia que l’Església proclama des del principi”.
L’arquebisbe de Barcelona ha revelat finalment que “la col·lecta de Divendres Sant va recollir l’any passat a l’arxidiòcesi 37.000 euros”, i ha expressat el seu desig “que la nostra generositat augmenti aquest 2024”.
Ambient fratern i de felicitacions
La catedral de Barcelona s’ha omplert per acollir tota la litúrgia de la Missa crismal, que pròpiament és de Dijous Sant al matí però que la majoria de diòcesis avancen a l’inici de la Setmana Santa. A banda del clergat i els seminaristes, hi han participat també alguns laics, laiques, religiosos i religioses. Els moments més específics han estat la consagració i la benedicció dels Sants Olis, el dels Malalts beneïts al final de la pregària eucarística i el dels Catecúmens i el del Sant Crisma, beneït i consagrat respectivament després de la comunió i abans de la benedicció final.
Com és habitual, les tres grans gerres amb els olis consagrats han quedat exposades en una de les capelles del claustre, després de l’Eucaristia, perquè rectors, vicaris, altres preveres, diaques i representants en general de parròquies i comunitats cristianes els puguin recollir en petits pots amb l’objectiu de celebrar-hi durant els propers mesos els sagraments que requereixin aquests olis. Alguns ja ho han fet immediatament, mentre que altres acostumen a recollir-los durant els dies posteriors.
Sempre en un clima de fraternitat, la Missa crismal ha donat pas a una breu salutació del cardenal Omella al mateix claustre, on els participants han rebut de regal aquest any el llibre Benedicto XVI: qué es el cristianismo; un testamento espiritual (la Esfera de los Libros, 2023).
Després, bona part dels preveres i diaques participants s’han trobat al Seminari Conciliar en el tradicional dinar, on els sacerdots que compleixen aquest 2024 el 25è i el 50è aniversari d’ordenació han rebut un obsequi, després d’haver estat felicitats durant l’Eucaristia, celebració on tots els sacerdots han renovat les seves promeses.
Concretament, el jesuïta Óscar Bretón i l’escolapi Jaume Salas han celebrat les noces d’or sacerdotals, mentre que el religiós dels Clergues Regulars Somascos Romeo Lasala i els preveres diocesans Bernat Gimeno, Ferran Lorda, Xavier Moretó, Xavier Pich-Aguilera i Antoni Suriol han viscut les noces d’argent.