“Que Déu, font de llum, ompli la vostra ment i el vostre cor de pau i alegria, i les vostres famílies de gràcia i felicitat!” És el nucli del missatge del Dicasteri per al Diàleg Interreligiós del Vaticà als qui celebren la festa hindú de Deepavali el proper dijous 31 d’octubre.

És una de les festes hindús més importants, que celebra la victòria de la veritat sobre la falsedat, de la llum sobre la foscor i del bé sobre el mal.

En una carta signada pel prefecte del Dicasteri, el cardenal Miguel Ángel Ayuso, i el seu secretari, Mons. Indunil Janakaratne Kodithuwakku, es posa en relleu com les ciutats i els països cada vegada són més diversos, i s’ofereixen reflexions sobre com tant els cristians com els hindús poden promoure l’harmonia enmig de la diversitat i malgrat les diferències.

Segons el pla de Déu, expliquen, la diversitat i les diferències no han de ser una amenaça per a l’existència de ningú, sinó un do per a la coexistència pacífica.

El prefecte i el secretari lamenten que la visió divina de promoure l’harmonia a través del mateix poder de Déu sigui “suplantada per ideologies que afavoreixen l’exclusió, la discriminació i el conformisme”.

Segons el Vaticà, “el fonamentalisme religiós, l’extremisme, el fanatisme, el racisme i l’hipernacionalisme en diferents llocs del món són exemples d’ideologies que destrueixen l’harmonia”.

La carta també assenyala que donen lloc “a la sospita, el prejudici, la desconfiança, l’odi i la por” entre les persones i les impedeix “forjar vincles que sostinguin la fraternitat humana i l’amistat social”.

Per això, els signants subratllen que cal “redescobrir el pla diví sobre la humanitat” i “alimentar a les nostres comunitats, ciutats i països l’esperit de fraternitat que ens uneix a tots, com a fills de Déu i com a germans i germanes”.

Sembrar les llavors de l’harmonia amb qui és diferent a nosaltres és “una necessitat pràctica” que “requereix acció concreta i esforç col·lectiu de tots els individus, famílies, institucions educatives, mitjans de comunicació, comunitats i nacions”.

En aquest context, el Dicasteri fa una crida a totes les persones de bona voluntat a treballar per trencar estereotips i fomentar l’empatia, la sensibilitat i el respecte.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!