L’anunci de l’Evangeli té una dimensió global i es projectasobre totes les nacions, sobre tots els pobles. Som convidats a dir-ho així ambles paraules del salmista: «Conteu a les nacions la seva glòria, conteu a tots elspobles els seus prodigis.» Podem fer-ho perquè nosaltres ja hem estat agraciatsamb el contingut d’aquest anunci i n’estem contents de proclamar-ho als quatrevents, sense por i amb la ferma convicció que l’encàrrec de Jesús «aneu iprediqueu…, jo soc amb vosaltres cada dia fins a la fi del món» té més quemai la seva vigència i ens mereix tota la seva confiança.
D’aquesta globalitat de l’anunci que es projecta a tota lahumanitat tenim l’exemple més recent amb el papa Francesc, el qual acaba de fer-nosel regal de la seva tercera encíclica Fratelli tutti, plena de la radicalitat sociali ètica que neix de l’Evangeli, atenta al moment de malaltia pandèmica que elmón pateix sense diferències de nivells econòmics, socials, ètnics oreligiosos. El Papa, en aquests moments Francesc, considerat l’únic referentètic universal, dona autèntica actualitat a l’Evangeli per respondre als reptesde més actualitat. No hi ha res de la vida humana en totes les seves vessants quesigui estrany al missatge que Jesús ha dirigit i segueix dirigint a la humanitat.Moment oportú, aquest, perquè la veu del papa Francesc sigui ocasió de reflexiói pràctica per a la comunitat cristiana, per als cristians immersos en larealitat secular i per a tants homes i dones que, tot i no compartir unesmateixes creences, la seva bona voluntat els mou a incloure idèntics valorsd’arrel evangèlica. Som convidats a endinsar-nos-hi i fer-ne difusió.
Tot seguidor de Jesús és «missioner per vocació».L’encíclica papal Fratelli tutti inspirada en sant Francesc d’Assís, manifestaaquesta vocació i es dirigeix a tothom. El que fa —com diu a l’inici— és«proposar una forma de vida amb sabor evangèlic», on declara «feliç a quiestima l’altre, tant al seu germà quan està lluny com quan està a prop d’ell».No podem callar de cap manera allò que ressona en el nostre cor com a Bona Notícia;callar-ho significaria que la fe per a nosaltres no té sentit ni viu la sevadimensió missionera. Que bé si l’ànim que ens infon el testimoni del papaFrancesc amb la seva paraula i els seus constants gestos, ens porta a conèixertot el contingut d’aquesta nova encíclica que vol activar la nostra caritatpolítica i social com a veritable conversió a Jesús i a l’Evangeli.
Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca