Un de cada cinc nens i nenes al món viu en contextos de guerra. És el cas de la Irena, a Ucraïna, o de la Zeida, a Síria. Totes dues són exemple de resiliència en realitats de violència. La Irena, de 10 anys, està acostumada a les sirenes antiaèries i a refugiar-se sempre que sonen al búnquer de l’escola salesiana a la qual va cada dia. “Al col·legi em sento segura i vull continuar anant a l’escola”, explica la nena.

La Zeida també coneix la guerra i explica que després de la caiguda del règim d’Al-Assad fa setmanes que no va al col·legi “i amb por pel que pugui passar, però vull tornar a trobar-me amb els meus amics al centre salesià”.

Són testimonis que mostren la importància de l’educació en situació d’emergència. Com explica el director de Missions Salesianes, Luis Manuel Moral, “les escoles en els conflictes no només compleixen amb la funció d’ensenyament d’habilitats i capacitats, també són llocs on els nens i nenes se senten segurs, juguen, es relacionen… són espais de protecció”.

En el Dia internacional de l’Educació, aquest divendres 24, Missions Salesianes recorda que més de 250 milions de nens, nenes i joves no van a l’escola i que més de 750 milions de persones adultes són analfabetes.

Des de Missions Salesianes defensen que l’educació és la millor eina per trencar amb el cercle de la pobresa. Sostenen que l’educació ha de ser de qualitat i per a tothom. Les escoles són un lloc d’educació integral on els petits i joves aprenen a llegir, a escriure, hàbits saludables i d’higiene, valors que els permeten esdevenir ciutadans responsables i crítics i agents de canvi a les seves comunitats.

El 2024 Missions Salesianes va destinar prop de 2,7 milions d’euros a 93 projectes educatius a 37 països i van aconseguir que 81.000 nens i nenes aconseguissin canviar el seu futur.

Gairebé 2,3 milions de nens, nenes i joves reben educació als centres salesians dels cinc continents i coneixen el poder que tenen els llibres i els llapis per transformar el món. Gràcies a aquest ensenyament de qualitat són joves que miren el futur amb esperança i esdevenen protagonistes de les seves vides.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!