“El bisbe Sebastià té una gran harmonia amb les paraules del papa Francesc. La tasca d’un bisbe consisteix a fer un exercici d’observació, d’escolta i d’interpel·lació. D’una banda, parar l’orella a l’Evangeli i l’altra, al Poble de Déu. Un bisbe és un pastor que guia i té cura del ramat”, ha ressaltat Marcel·lí López. I ha qualificat Mons. Taltavull com “un gran pastor, que ens enriqueix amb les seves paraules, amb la seva manera de transmetre l’Evangeli”.
El volum és un recull dels articles setmanals que Mons. Sebastià Taltavull ha publicat durant els darrers tres anys a Catalunya Cristiana. Mn. Jaume Aymar ha reconegut que “els qui formem part de la redacció del setmanari som els primers que tenim l’oportunitat de llegir-los”, i ha destacat que “a través d’aquests escrits es posa de manifest l’estil pastoral del bisbe Sebastià“. “Ell fa servir —ha comentat Mn. Aymar— un llenguatge planer amb un punt d’emoció continguda.”
El director de Catalunya Cristiana ha recordat que el títol del llibre, Us porto al cor, és una expressió que prové de la carta de sant Pau als Filipencs. “L’Església del bisbe Sebastià no és una Església a la defensiva, sinó una Església de silenci, de proximitat, de pastoral de la quotidianitat. Avui dia cal un diàleg més intens entre l’Església local i l’administració local”, ha constatat Mn. Aymar.
Font d’inspiració
“Vull agrair a Catalunya Cristiana que cada setmana em doni la paraula per expressar el que sento des del cor i des del que visc”, ha dit Mons. Sebastià Taltavull. Ha confessat que la seva font d’inspiració és la vida quotidiana: “Visitar una família, conversar amb un taxista o amb uns infants, o bé impartir el sagrament de la Confirmació a uns joves em poden motivar i fer reflexionar per elaborar l’article. He descobert i admirat molta llavor d’Evangeli escampada i sembrada entre la nostra bona gent. La vida diària et dóna moltes lliçons.”
El bisbe, que ha confessat que “m’entusiasma el papa Francesc”, ha llegit una cita de l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium: “La comunitat evangelitzadora es fica amb obres i gestos en la vida quotidiana dels altres, escurça distàncies, baixa fins a la humiliació si cal, i assumeix la vida humana, tocant la carn sofrent de Crist al poble.” Mons. Sebastià Taltavull ha afirmat que “al llarg de tres anys, he intentat estar atent a la vida de la gent per tal de deixar-me interpel·lar pel que passa al nostre món i a la nostra Església”.
Mons. Taltavull ha manifestat que li agrada el que ell anomena “mirada sacramental”, és a dir, “que a través del que és visible, podem arribar a adonar-nos del que és invisible; com una mena de ‘sisè sentit'”. “Quan mirem les persones, hi podem veure l’amor misericordiós de Déu. La fe ens ajuda a veure la realitat amb una més gran claredat”, ha subratllat.
L’objectiu fonamental d’aquests articles és “donar a conèixer Jesucrist”. “Aquesta experiència tan gratificant —ha assenyalat el bisbe auxiliar de Barcelona— m’ha ajudat a estimar encara més, i també a confiar. Això fa que pugui dir amb sant Pau: ‘Us porto al cor’. El que hi ha escrit en aquest llibre en vol ser un reflex humil i afectuós. Portem a les mans i al cor el tresor més gran, que és Jesús! Però també som conscients que a les mans i al cor hi portem l’encàrrec urgent de l’anunci joiós de l’Evangeli.”
Durant la seva intervenció, Mons. Sebastià Taltavull s’ha mostrat senzill i obert, proper i afable. Ha fet referència a dos esdeveniments eclesials, com el Concili Vaticà II i el Concili Provincial Tarraconense, i ha volgut posar en relleu “la importància de la pregària»”, i fins i tot ha parlat de la seva mare, la qual, amb 93 anys, encara col·labora amb Mans Unides.
El bisbe ha acabat l’acte amb l’emotiva pregària que va composar davant del sepulcre de sant Pere durant els dies del conclave d’on va sortir elegit, el 13 de març del 2013, el cardenal Jorge Mario Bergoglio.