El monestir de Montserrat és, sense cap mena de dubte, un emblema religiós, històric i cultural de Catalunya. El monjo Hilari Raguer, en declaracions a Ràdio Estel, ha comentat que “Franco estava molt interessat a tenir presència a Montserrat” i que, per aquest motiu, “hi va fer petites visites”. L’historiador també ha explicat que “l’abadia va ser un focus de resistència cultural contra la política franquista i que, per la seva popularitat, el règim franquista no es va atrevir a actuar gaire contra el monestir”.
Pel que fa a un tema tan actual i polèmic com ha estat l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos, Hilari Raguer ha declarat que, “per estudiar què s’havia de fer al Valle de los Caídos, el govern socialista va crear una comissió“. El monjo benedictí, a més, ha dit que se li va demanar col·laboració: “Em va proposar com a membre per la meva condició d’historiador“. Ha afegit que “el primer que es va plantejar va ser mantenir l’espai com a centre d’interpretació i treure les restes de Franco”. Segons Raguer, el dictador “no va ser un caigut de guerra, sinó un causant”.
I referint-se a les grans diferències que hi ha entre dues comunitats benedictines tan importants com són Montserrat i el Valle de los Caídos, Hilari Raguer ha explicat que “els monestirs són autònoms i estan agrupats per congregacions“. En aquest sentit, el monjo montserratí ha argumentat que “el monestir de Montserrat pertany a la congregació italiana de Subiaco, mentre que el Valle de los Caídos està vinculat a la província francesa de Solesmes“. Per tant, segons ha dit Raguer, “en ser congregacions diferents, no hi ha cap vincle jurídic ni canònic, només la fraternitat de professar la regla de sant Benet” dins l’orde fundat pel patró d’Europa.
Pots escoltar tota l’entrevista AQUÍ.