El dijous 21 de febrer, l’Associació de Metges Cristiansde Catalunya va organitzar al Palau Macaya de Barcelona una jornada d’estudisobre la Mort Digna, per tractar diversos aspectes relacionats amb la mort iamb la situació que viuen molts malalts terminals. La jornada, que es vacelebrar sota el títol “Morir dignament al segle XXI, metes aconseguides ireptes pendents”, va comptar amb la intervenció de diversos experts en el tema,que van tractar de primera mà totes les vessants de la mort, des de l’antropològicai filosòfica fins a la legal i espiritual.
L’acte, en el qual va participar Mn. Joan Costa, doctoren Teologia Moral, es va dividir en dues parts. La primera va estar centrada enla reflexió sobre a les qüestions ètiques que es plantegen al voltant de lamort, i la segona sobre els aspectes clínics que s’haurien de millorar per tald’ajudar els malalts que tenen la mort molt propera.
El primer bloc va servir perquè els conferenciantspoguessin debatre temes com l’eutanàsia o el suïcidi assistit, que cada vegadamés està posant en situacions de conflicte a professionals sanitaris d’arreudel món en el moment que s’hi oposen, com va explicar la professora de la UBFrancisca Pérez. En aquest sentit, Mn. Costa va remarcar el sentit del dolor, iva afirmar que “la malaltia ens humanitza quan l’acceptem i acompanyem el quipateix, i ens provoca l’efecte contrari quan la rebutgem i abandonem el malalt”.
La segona part de la jornada, centrada en les cures pal·liativesi l’alleujament del patiment, va comptar amb una ponència de la Dra. HelenaCamell, presidenta de la Societat Catalana de Cures Pal·liatives, que va deixarclar que la missió del professional sanitari també és alleujar el patiment delpacient terminal estalviant-li els símptomes incòmodes, com l’ofec, el dolor ol’agitació. En aquesta mateixa direcció, la infermera especialitzada en curesintensives Teresa Camps va parlar alsassistents a l’acte d’un tema tant important com és la mort “en soledat” a laUVI.