Dues ambulàncies amb material mèdic acaben de sortir aquest matí del Pla de la Seu de Barcelona, com una mostra més de la solidaritat de l’arquebisbat de Barcelona i de Càritas diocesana amb el poble d’Ucraïna. Els quatre conductors voluntaris tenen per davant un viatge de tres dies, entre 2.400-2.800 quilòmetres en total, d’acord amb el punt exacte d’arribada, que va canviant a mesura que ho fa el conflicte. Són: Juan José González, conductor professional d’ambulàncies i autocars; Mn. Joan Garcia de Mendoza, rector de Sant Cebrià; Oriol Carrió, pastisser i amic de la parròquia de Sant Cebrià, i Joan Soler, empresari.
L’encarregat de rebre el material és Mn. Iurii Stasiuk, rector de Sant Josep i Santa Mònica de Barcelona. D’origen ucraïnès, en fer-se efectiva la invasió russa, va decidir tornar al seu país natal per poder atendre les persones que es troben a primera línia. En aquest sentit, les ambulàncies serviran per donar resposta a les persones que hagin estat ferides en el conflicte bèl·lic, o que necessitin ser traslladades amb un vehicle sanitari. A més, portaran material mèdic, com pot ser aigua oxigenada, esparadraps, gases, mascaretes d’oxigen o lones per transportar pacients, entre d’altres.
“Mossèn Iurii no ha anat sol a Ucraïna, estem tots amb ell”, ha comentat Javier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona que ha beneït les ambulàncies així com els voluntaris encarregats de portar-les fins a Ucraïna. “Davant d’un sacerdot nostre, fill de terres ucraïneses, que va allí a ser un més amb el poble, nosaltres estem patint amb ell, braç a braç.”
En declaracions als mitjans de comunicació presents en la benedicció, Salvador Busquets, director de Càritas Barcelona, ha destacat la solidaritat de la gent, però ha alertat que “hem de ser capaços de superar aquestes primeres respostes per una tasca més organitzada on atendre el que és essencial per a les famílies que venen i les que es queden allà.”
En aquest sentit, i per a les que venen, ha parlat de la importància d’”assegurar que totes les famílies puguin entrar en el Pla Estatal d’Acollida, pequè és així com tindran permís de residència i treball. També cal trobar-los allotjament, cosa que en el cas de la diòcesi de Barcelona és complicat, si bé compten amb l’ajuda tant de la Unió de Religiosos de Catalunya com de les diferents secretaries de l’arquebisbat de Barcelona. Hauran de ser espais col·lectius, però sobretot pisos, perquè parlem de dones soles amb fills“.
I pel que fa a les necessitats de les persones que s’han quedat tant a Ucraïna com als països fronterers, Busquets ha destacar la feina coordinada amb Càritas Espanya i Càritas Internacional, i ha aprofitat per sensibilitzar la població de fer aportacions econòmiques, “ja que permeten afinar molt millor les necessitats concretes”.
Per a ajudes econòmiques Càritas Barcelona: Emergència Ucraïna
Una de les ambulàncies és un donatiu de l’empresa de transport Sagalés, provinent de la seva divisió de transport sanitari. L’altra ambulància està medicalitzada i ha estat donada per l’empresa OBON, SL, que es dedica a l’automatització de processos industrials.