La ciutat de Roma es prepara amb gran quantitat d’esdeveniments artístics i culturals per celebrar Nadal i el Jubileu de l’Esperança, que comença la nit del 24 de desembre amb l’obertura de la Porta Santa i que s’estendrà durant tot l’any.
A la plaça de Sant Pere s’ha col·locat l’arbre de Nadal, de 29 metres d’alçada, un símbol bonic de l’Església que camina cap al cel i difon la llum de l’Evangeli.
A poc a poc la Ciutat Eterna es va omplint de signes d’esperança, a la qual es vol dedicar completament l’Any jubilar.
El Dicasteri per a l’Evangelització ha inaugurat la mostra 100 pessebres al Vaticà, exposició internacional que aplega obres d’artistes d’arreu del món que han plasmat la seva creativitat en representacions úniques de l’escena de la nativitat.
Moltes de les obres estan inspirades en el tema L’esperança no defrauda, el títol de la butlla de convocatòria de l’Any Sant. En aquesta edició s’exhibeixen 125 pessebres provinents de diferents països d’arreu del món.
El proprefecte del Dicasteri per a l’Evangelització i responsable de l’organització del Jubileu, Mons. Rino Fisichella, ha estat l’encarregat d’inaugurar la mostra: “Enmig de tots aquests pessebres, no podem fer altra cosa que estar més convençuts que mai que el naixement del Fill de Déu, de Jesús de Natzaret, és un autèntic missatge d’esperança universal, cap al qual ningú no pot romandre indiferent.”
La germana Missionera de l’Encarnació, sor Loreda Spagnolo, ha estat seleccionada per participar amb el pessebre que ella mateixa ha fet. Com explica, “amb el meu pessebre he volgut fer un anunci d’alegria, d’una convivència més unida entre nosaltres, perquè tots som germans”.
Amb el seu pessebre, la religiosa ha volgut representar diferents oficis de la vida quotidiana que ensenyen que és possible viure la vida fraterna en la quotidianitat.
La mostra està instal·lada a la columnata de Bernini, un escenari únic que emmarca els pessebres convidant el visitant a meravellar-se davant la tradicional escena de la nativitat de Jesús.
Els pessebres reflecteixen la inspiració i la imaginació dels artistes, els quals fan servir material tan divers com el paper japonès, la llana o la fibra de plàtan, entre d’altres.
Entre les obres destacades hi ha la “Barca del Jubileu”, creada pels artistes de l’Associació Ciutat dels Pessebres, de Florència, que reprèn la simbologia del logotip del Jubileu. També sobresurt la nativitat de la catedral de Saint Mary a Osaka, confeccionada amb elements típics del Japó.
Aquesta exposició no és només una mostra de creativitat, sinó també un testimoni de com la bellesa pot salvar el món, com a expressió de l’anhel d’esperança, unitat i redempció.
Cada pessebre, amb la seva singularitat, convida a reflexionar sobre la força transformadora de la bellesa, capaç de traspassar fronteres i cultures, il·luminant el camí cap a la reconciliació i la pau, valors que aquest Any Sant busca inspirar en la humanitat.