Diuen que probablement fa un segle que la capella de Santa Tecla la Vella, integrada dins el recinte catedralici de Tarragona, ha romàs tancada al públic. Sí que és cert que durant moltes dècades aquesta capella romànica situada a l’ala est de la Catedral, els tarragonins, turistes i visitants de la ciutat l’han hagut de contemplar sempre des de davant les reixes, al seu pas pel carrer de les Coques.
Ara però, aquesta joia arquitectònica, datada del segle XII i gairebé desapercebuda, serà posada en valor per fer-la visitable com un element singular més dels molts que atresora Tarragona, així com el jardí que l’envolta.
Ho farà possible la complicitat entre l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Arquebisbat de Tarragona, amb un projecte de rehabilitació que ascendeix a la mòdica quantitat de 24.000 euros, amb aportació, a parts iguals, entre les administracions i l’arquebisbat.
En l’acte de presentació dels treballs que ja van començar el 3 de novembre, Andreu Muñoz Melgar, director del Museu Diocesà de Tarragona, ha explicat que l’enclavament va ser el cementiri de la ciutat fins al segle XIX, “quan el creixement demogràfic experimentat en finalitzar la guerra del francès va fer necessària la construcció de l’actual cementiri”.
Fins ara, la capella de Santa Tecla la Vella ha estat, durant l’última centúria, espai de reserves de la col·lecció lapidària del Museu Diocesà de Tarragona; i el jardí, dipòsit de pedres i materials sobrants de les obres de restauració de la catedral. En aquests moments, assenyala Andreu Muñoz, “s’està procedint a la classificació de tots els elements que ocupaven aquest espai. D’aquests, els menys significatius es traslladaran als jardins del Seminari, mentre que aquells més destacats, com les làpides funeràries, s’ubicaran al Museu Bíblic Tarraconense, on es crearà un nou lloc de reserves”.
L’objectiu que es proposa és dotar la capella d’un relat sobre el món funerari cristià, des dels seus orígens fins als nostres dies, com una sala museogràfica més del Museu Diocesà de Tarragona. Ho permetrà el conjunt d’elements funeraris que es troben a l’interior de la capella amb l’ajut d’un muntatge audiovisual de 12 minuts de durada, en català, castellà i anglès. Cal ressaltar que a l’interior de la capella es conserva el sarcòfag de 1287 de l’arquebisbe Bernat d’Olivella, estret col·laborador del rei Jaume I, a més d’ossaris a les parets corresponents a canonges i arxidiaques, indica Muñoz.
Per la seva banda, el capítol catedralici, tal com ha informat el degà-president, mossèn Antoni Pérez de Mendiguren, “s’eliminaran els arbres del jardí que estan en mal estat i es conservaran els catalogats, amb l’execució de treballs d’enjardinament per recuperar la condició de jardí romàntic de l’espai”, apta per a determinades accions culturals.
En roda de premsa, els representants de les esmentades institucions col·laboradores, entre ells l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, van coincidir a considerar “prioritari la conservació del patrimoni” i també a afirmar que “la recuperació d’aquest espai és un benefici per a la ciutadania i oportunitat de donar a conèixer, encara més, l’etapa medieval a la nostra ciutat”.
S’espera que els treballs quedin enllestits a finals del mes de febrer de 2023. A partir d’aquí, durant el mes de març, el conjunt restarà obert a tota la ciutadania de manera gratuïta. Entre setmana es destinarà, principalment, als grups escolars que vulguin visitar la capella i els dissabtes quedarà obert a tothom.
Un cop finalitzat el mes de març, les visites a la Capella de Santa Tecla la Vella es gestionaran de manera conjunta amb les visites a la Catedral de Tarragona, al campanar i al Museu Diocesà.