Escriu Francesc Torralba que entre la paraula i el silencihi ha la música; un mitjà de comunicació summament important i, alhora,ambivalent; pot ser portadora de missatges que ajuden al creixement personal oafavorir l’evasió. Mai com ara hi havia hagut tants intents de síntesi degèneres musicals diversos, tants timbres i ritmes insospitats per les xarxes[P. Ramírez, musicòleg]. Els joves d’avui solen moure’s sobretot per l’esport iper la música, la que escolten de manera individual per mitjà dels diversos dispositius,de fons, tot patinant en els confrontaments anomenats «batalles de galls», o enconcerts més o menys massius. La música pot motivar-los, impulsar-los al’acció, fer-los restar en la passivitat, confrontar-los o arribar-los adisgregar.
A l’Església hem tingut sempre en la música un canalprivilegiat per comunicar el missatge a la vegada transcendent i encarnat.D’ençà del Vaticà II, entrà a la praxi musical dels temples un repertori deprocedència exògena: espirituals americans, arranjaments d’obres populars europees,cants meditatius estil Taizé, composicions de músics catalans i castellans, ambun encaix no sempre fàcil, fent desaparèixer una tradició molt antiga [Cortès iMir, 2009] que avui hi ha sectors que busquen recuperar. Maria Gelpí, soprano,formada a l’Iscreb, subratlla la paradoxa que a les esglésies es facin concertsi a les sales de concerts s’interpretin misses gregorianes o polifòniques. Enalguns indrets s’han tornat a interpretar, unides a la litúrgia, misses breus,evitant tant l’empobriment dels cants com caure en un esteticisme que potarribar a ser alienant.
Al Primer Pla expliquem que el rap s’ha convertit enun dels ponts de comunicació entre l’Església i els joves. El raper i poetaNach a El idioma de los dioses, glossa el sentit transcendent de la música, ambimplícits cristians, i Grilex, convers, amb milers de seguidors a Youtube d’arreu delmón, vol fer arribar el missatge de l’Evangeli i de Jesús per mitjà de leslletres de les seves cançons, que escolten tant les persones properes al’Església com les més allunyades. A partir del polèmic cas de Pablo Hasél,s’ha posat en relleu que, des de fa anys, han sorgit diverses iniciatives queutilitzen el rap per fomentar valors entre els joves, com és el cas del concursde Hip-Hop per la Pau, que enguany ha arribat a la seva cinquena edició i en elqual participen escoles i instituts de tot Catalunya. L’objectiu és fomentar lacreativitat, la conscienciació i la participació juvenil activa, per mitjà d’unllenguatge amb el qual se senten còmodes i alhora interpel·lats.