Setembre s’obria amb la celebració de la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació, sota el lema “Espera i actua amb la creació”, que el Papa ha desenvolupat en un missatge en el qual demana una “conversió ecològica”. El Papa llança dos grans interrogants: “Per què tanta maldat al món? Per què tanta injustícia, tantes guerres fratricides que causen la mort de nens, destrueixen ciutats, contaminen l’entorn vital de l’home, la mare terra, violentada i devastada?”
Francesc respon esmentant sant Pau, amb una frase de la seva carta als Romans: “Sabem que la tota la creació, fins al present, gemega i pateix dolors de part” (Rm 8,22). “La lluita moral dels cristians”, subratlla el Papa, “està relacionada amb el ‘gemec’ de la creació, perquè aquesta última està subjecta a la vanitat. Tot el cosmos i tota criatura gemeguen i anhelen ‘ansiosament’ que se superi la condició actual i es restableixi la originària: en efecte, l’alliberament de l’home comporta també la de totes les altres criatures que, solidàries amb la condició humana, han estat sotmeses al jou de l’esclavatge”. Com la humanitat, la creació està esclavitzada i es troba incapacitada per fer allò per a la qual cosa va ser concebuda: per tenir un sentit i una finalitat duradors.
El Pontífex assenyala la realitat feridora: “L’augment del nivell del mar i el desgel de les glaceres poden ser fàcilment percebuts per una persona al llarg de la seva vida, i probablement en pocs anys moltes poblacions hauran de traslladar casa seva a causa d’aquests fets.”
Andalusia haurà de valorar i tenir cura, no només del seu patrimoni historicoartístic, sinó de tants paisatges naturals com configuren els seus escenaris esplèndids per al lleure i el descans.