Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, Xavier Puigdollers, responsable de l’Àrea de Drets dels Discapacitats al Col·legi d’Advocats de Barcelona, i Olga Ortiz, advocada experta en lideratge femení i violència de gènere, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l’actualitat, el greu problema de la violència de gènere, amb almenys 40 víctimes mortals aquest 2018 a Espanya. Pérez Francesch ha destacat que “cal partir del fet que la violència tristament forma part de la condició humana, i això s’ha de tractar, que no vol dir justificar”. En aquesta línia, ha comentat que “aquesta situació d’auge de la violència masclista té la seva causa en tota la realitat de la incultura i la precarietat, que no ajuden a millorar els índexs d’aquesta violència”, i ha admès que “existeix un micromasclisme i un masclisme banal, perquè no ens adonem que moltes situacions són masclistes”.
Xavier Puigdollers ha dit que la violència de gènere “és un problema d’educació col·lectiva i individual de la societat, que passa per entendre la dignitat de la persona, la pròpia i de l’altre, i també de la capacitat de diàleg, escoltant i discrepant”. Ha afegit igualment que aquesta violència masclista “neix de la prepotència i el menyspreu a l’altre, en aquest cas des d’una convicció de l’home en el sentit que té una força per imposar-se”. Finalment Olga Ortiz ha subratllat la importància de “la prevenció”, alhora que ha destacat que “parlar del tema ja és important, perquè provoca que cada cop més gent sàpiga que les accions violentes es poden denunciar”. Ha conclòs que, “a més d’esperança, parlant-ne, estem conscienciant els joves en la línia que s’ha d’acabar amb la submissió que propicia una violència davant la qual moltes dones arriben a pensar que és normal”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 24 d’octubre.
En aquesta edició del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem parlat de violència masclista, una terrible bèstia difícil d’aturar: A Espanya, ja són 40 les víctimes d’aquest 2018 a Espanya, amb alguns casos especialment esfereïdors pel que fa al procediment, i 31 menors orfes per aquesta causa. De les 40 víctimes d’aquest any, només 11 havien denunciat els seus agressors. I la xifra acumulada des del 2003, quan van començar les estadístiques d’aquest tema, és de 966.